Поліція розслідує привласнення коштів освітянкою району на підключенні до Інтернету вже підключених до мережі шкіл
27.02.2020   //  

Поліція розслідує привласнення коштів держбюджету начальником відділу освіти Вінницької райдержадміністрації Світланою Томусяк під час закупівлі послуг доступу до мережі Інтернет навчальних закладів району за 1,17 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Вінницького міського суду Вінницької області від 18 лютого.

За даними УСБУ у Вінницькій області, 24 грудня минулого року відділ освіти Вінницької районної державної адміністрації замовив ФОП Сергій Кушніренко телекомунікаційні послуги з підключення доступу до мережі Інтернет за 1,17 млн грн. Угоду було укладено за переговорною процедурою, оскільки двічі відміняли тендер через відсутність достатньої кількості учасників.

У додатку до угоди є перелік 24 шкіл Вінницького району, які необхідно підключити до Інтернету.

Того ж дня, 24 грудня, платіжним дорученням за підписом Томусяк відділ освіти Вінницької районної державної адміністрації перерахував підприємцю кошти в розмірі 1,17 млн грн.

Водночас, слідчі встановили, що в частині закладів загальної середньої освіти Вінницького району наявні безпровідні точки доступу до мережі Інтернет та провайдерами надавались послуги із мережевого підключення.

Відділ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю УБУ з’ясував, що на момент укладання договору від 24.12.2019 школи, вказані у додатку до угоди, вже були обладнані точками доступу до мережі Інтернет, а також користувались послугами різних інтернет-провайдерів Вінницької області.

Крім того, згідно з договором, сторони повинні були розрахуватися не пізніше 10 банківських днів після підписання Акту про належне виконання робіт з підключення до Інтернету по кожному закладу освіти окремо. Однак, відділ освіти та підприємець підписали лише один акт виконаних робіт від 24.12.2019, при цьому, того ж дня здійснено повну оплату за договором, що суперечить його умовам.

За даними слідчих, задля приховання порушення працівники відділу освіти Вінницької райдержадміністрації планують підробити інші 24 акти виконаних робіт за договором, і внести неправдиві відомості щодо дати їх складання та факту проведення робіт.

Поліція звернулася до суду з клопотанням надати слідчим доступ до документів щодо встановлення безпровідних точок доступу до мережі Інтернет та надання провайдерами послуг із мережевого підключення, які перебувають у Бохоницькій СЗШ І-ІІІ ступенів. Суд клопотання задовольнив.

Згідно з «Прозорро», у 2019 р. фізична особа-підприємець Кушніренко Сергій Олександрович отримав 12 підрядів на 1,80 млн грн., з яких замовлення відділу освіти Вінницької РДА – найбільше.