СБУ вважає, що чиновники та «прокладка» розікрали гроші на розбудові школи у Маяках за 120 мільйонів
26.02.2020   //  

Служба безпеки України вважає, що службові особи Департаменту фінансів Одеської ОДА у змові з посадовими особами ПП «Берег Мрій» заволоділи грошима облбюджету Одеської області при проведенні будівельних робіт з реконструкції школи в селі Маяки за договором на 95,87 млн грн. та додатковою угодою на 26,25 млн. Про це свідчать ухвали Приморського райсуду Одеси від 19 лютого.

У травні 2018 р. Департамент фінансів Одеської облдержадміністрації замовив ПП «Берег Мрій» реконструкцію існуючої будівлі Маяківської школи із будівництвом двоповерхового корпусу в с. Маяки по вул. Преображенська, 69-А за 95,87 млн грн. Як повідомляли «Наші гроші», ціни на будівельні матеріали були завищені.

Спочатку роботи по школі повинні були завершені 21.12.2018, але згідно з додатковою угодо термін дії договору продовжили до 31.12.2019.

Слідчі встановили, що з місцевого бюджету за договором перераховано ПП «Берег Мрій» 50,38 млн грн. (остання сума перерахування повинна бути здійснена до кінця лютого 2019 року).

Разом з цим, Департамент фінансів Одеської ОДА провів тендерну закупівлю за переговорною процедурою щодо реконструкції школи в селі Маяки (додаткові роботи). Йдеться про корегування на суму 26,25 млн грн. з обґрунтуванням «наявна необхідність проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але, які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту за сукупності таких умов: договір буде укладено з попереднім виконавцем цих робіт, такі роботи технічно чи економічно пов`язані з головним (первинним) договором, загальна вартість додаткових робіт не перевищує 50% вартості первинного договору» .

У березні 2019 р. Департамент фінансів ОДА надав згоду на укладання договору з ПП «Берег Мрій» лише на підставі інформації та документів, що були надані фірмою в повному обсязі, які підтверджують відповідність кваліфікаційним вимогам замовника. Але, за даними слідчих, повинно бути здійснено коригування проектної документації, треба було розробити новий проект, який би пройшов експертизу у вищевказаному обґрунтуванні та в протоколі тендерного комітету, але такі документи не зазначені та не надавалися. Водночас із порушенням законодавчих документів договір на суму 26,25 млн грн. було укладено.

Слідчі вважають, що договір щодо додаткових робіт по реконструкції школи на 26,25 млн грн. є безпідставним та не відповідає дійсності, оскільки будівельні роботи в школі виконанні в повному обсязі по раніше укладеній угоді, об`єкт повністю введений в експлуатацію та функціонує.

Слідчі клопотали про надання їм доступу до документів, які містяться в Державній казначейській службі України, в Головному управлінні Державної казначейської служби в Одеській області, у Департаменті фінансів ОДА та до банківських рахунків «Берег Мрій». Суд клопотання не задовольнив.

Маяківською фірмою «Берег мрій» зі статутним капіталом 100 грн. володіє  Дмитро Конський з Южного. Раніше він володів южненським ПП «Югкіпсервіс», яке нині переоформлене в Запоріжжі на азербайджанця на ім’я Ібішов Хілал Сеймур Огли. А в 2015 р. Конський висувався у Южненську міськраду від Аграрної партії України, чий список очолював Геннадій Бурлака. Директором ПП «Берег мрій» є Сергій Солодухін.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2019 рр. «Берег мрій» виграв тендерів на загальну суму 193,50 млн грн.