«Імпульс» виграв у «Радію» 304 мільйони на обладнання для Запорізької АЕС
26.02.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 24 лютого за результатами тендеру замовило ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» обладнання на 304,47 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У серпні 2020 року виробник має поставити програмно-технічний комплекс другого каналу керуючих систем безпеки (ПТК КСБ-2) для енергоблоку №5 Запорізької АЕС.

Комплекс включає обладнання, софт, сервісне та вимірювальне обладнання, підсистему технічного діагностування та архівування, монтажні частини, запчастини, кабелі тощо.

Середній строк служби комплексу складає 30 років, гарантійний строк експлуатації – три роки після введення в дію. Товар оплатять протягом 150 робочих днів після приймання.

Ціна угоди всього на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 304,80 млн грн.

Єдиним конкурентом був інший виробник – ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій» із Кропивницького, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Його акціонерами є бізнесмен Євгеній Бахмач (24%), Наталя Бахмач (10%), компанія «Ensol SA» (Швейцарія, 25%), екс-депутат Кіровоградської облради від «Батьківщини» Аліна Бегун (9%) та ПАТ «Кіровоградграніт» Євгенія та Наталі Бахмачів (9%).

«СНВО «Імпульс» належить кіпрській компанії «ІД&С (Індастріал Дівайсіз & Сістемз) Лімітед». Вона була створена у вересні 2012 р. й записана на вірґінський офшор «Insat Corporation». Раніше акціонером «Імпульсу» через фірму «Імпульс-інвест» був екс-директор заводу Володимир Єлісєєв, який нині вказаний його кінцевим бенефіціаром.

Усього з 2008 р. переможець отримав державних підрядів приблизно на 4,47 млрд грн.

Нагадаємо, у 2015 р. прокуратура відкривала кримінальне провадження проти посадовців «Енергоатома» та «Імпульсу» за підозрою у заволодінні коштів в особливо великих розмірах. У 2013-2014 рр. атомникам поставили бороміри, непридатні до використання, за що «Імпульсу» заплачено 54,02 млн грн. За даними слідства, частину цих коштів у сумі 22,10 млн грн. (40% від вартості підряду) «Імпульс» у подальшому перерахував фірмам з ознаками фіктивності – загалом є дані про 18 компаній. Із кінця 2016 р. нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі не з’являлося.