Міноборони вперше замовило власному концерну поставку харчів дешевше від монополістів Януковича-Порошенка
24.02.2020   //  

Міністерство оборони України 13 лютого за результатами тендеру уклало угоду з власним концерном «Військторгсервіс» про забезпечення військовослужбовців продуктами харчування за каталогом на 209,41 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Концерн поставлятиме продукти у Миколаївську і Херсонську області до кінця року.

Комплект продуктів коштує 67,20 грн., що на 26% дешевше за торішні ціни для армії від ТОВ «Військсервіс-Волонтер» і ТОВ «Преміум Фінанс Груп» у 84,42-85,08 грн. Нагадаємо, ці фірми представляли так звані групи «генерал-єнакіївських» та «білоцерківських», що були найбільшими отримувачими підрядів на харчування солдат за часів Януковича і Порошенка.

  • За каталогом, картопля коштує 10,50 грн./кг. У січні в супермаркетах картоплю продавали у середньому по 12,51 грн./кг, що трохи дорожче від каталожних цін.
  • Морква обійдеться військовим у 8,20 грн./кг. У січні в супермаркетах її роздрібна ціна була на 41% нижча – 5,80 грн./кг, а в лютому знизилась ще більше – до 5,21 грн./кг.
  • Заморожену рибу хек, сайда і минтай замовили по 60-71 грн./кг. За даними асоціації «Українських імпортерів риби та морепродуктів», на українському гуртовому ринку хек, сайда та минтай коштує 55-60 грн./кг.Однак роздрібні ціни можуть бути вищі.

Спершу за підсумками аукціону договір підписали на 254,97 млн грн. Однак того ж дня додатковою угодою було зменшено обсяги закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків, внаслідок чого  сума договору зменшилась на 22% – до 209,41 млн грн.

Первинна ціна угоди була на 14% нижча за очікувану вартість закупівлі у 297,05 млн грн.

Концерн «Військторгсервіс», яким з 2017 р. керує Олександр Байда, вперше отримав харчові підряди Міноборони. Раніше він та його філії отримували підряди Міноборони лише щодо одягу,  прання і лазень. Однак у 2019 р. фінансове управління Генштабу ЗСУ замовляло Київській філії концерну послуги барного та ресторанного обслуговування.

Усього на нинішніх торгах було 16 учасників. ТОВ «Паливопостачукраїна», ТОВ «Маяк-Південь», ТОВ «Теплотранс-Юг» і ФОП Гончаренко Лариса Олександрівна пропонували на 1-9% нижчі ціни, але їх відхилили через відсутність забезпечення цінової пропозиції.

Дорожчими конкурентами були ТОВ «Рейтен Компані», ТОВ «Арт-Лідер», ТОВ «Фабрика смаку», ТОВ «Асікс Груп», ФОП Карпунова Оксана Анатоліївна, ТОВ «Сеплай», ТОВ «Одеська продуктова компанія», ТОВ «Сауз Грін Лайн», ТОВ «Проект Інвест ХХІ», ТОВ «Понтем Експрес.УА» та ТОВ «Архімагір».

Фірма «Рейтен Компані» оскаржила в АМКУ перемогу «Військторгсервісу»,  заявивши, що той пов’язаний із замовником, має податковий борг і подав аналогічний договір усього на 16 тис грн. Однак адмінколегія не задовольнила скаргу, бо в тендерній документації не було вимоги щодо мінімальної суми аналогічного договору, пов’язаність із замовником скаржник не довів, а відхилення за податковий борг є правом, а не обов’язком замовника.

Крім того, перед аукціоном «Асікс Груп» і Карпунова Оксана Анатоліївна скаржились в АМКУ на вимоги, які вважали дискримінаційними, але не довели, що вони такими були.