ДСНС викрила «Укрзалізницю» в брехні при закупівлі газу «для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації» (додано)
19.02.2020   //  

(додано повідомлення про рішення тендерної Колегії АМКУ)

Державна служба надзвичайних ситуацій повідомила про відсутність надзвичайних ситуацій на об’єктах «Укрзалізниці» з 1 грудня 2019 року по 4 лютого 2020 року. Також «Укрзалізниця» не зверталась до ДСНС з повідомленнями про надзвичайні ситуації. Відтак жодних заходів по ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на «Укрзалізниці» не проводили.

Про це йдеться у відповіді ДСНС компанії «Скела терциум», яка є у розпорядженні «Наших грошей».

Дані ДСНС повністю спростовують наявність підстав у «Укрзалізниці» проводити закупівлю газу по переговорній процедурі. 31 січня залізничники провели ці торги на очікувану суму 350 млн грн по скороченій переговорній процедурі з посиланням на п.3,ч.2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме у випадку «нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій».

У висновку ДСНС від 24.12.2019 року №03-18829/161, на який посилалась «Укрзалізниця», було вказано, що надзвичайна ситуація станеться лише тоді, коли припиниться постачання газу для об’єктів залізниці. Однак поставки газу не зупинялись жодного разу, і ДСНС підтвердило, що жодних надзвичайних ситуацій не було.

В результаті на переговорній процедурі низку дешевших пропозицій було відхилено на користь ТОВ «Укр газ ресурс» Андрія Кучкова, зятя Миколи Злочевського. Ця фірма виграла торги на суму 105,59 млн грн, не зробивши жодного кроку на пониження ціни. Нагадаємо, у грудні «Укрзалізниця» заплатила «Укр газ ресурс» 18 млн грн за поставку газу без тендеру і взагалі без договірних відносин.

Перемогу по двум лотам на 95,54 млн грн віддали ТОВ «Благогаз збут», яка у своїй історії найчастіше перетиналась на тендерах саме з «Укр газ ресурсом». Один лот вартістю 34,73 млн грн. з набагато нижчою ціною газу виграв діючий постачальник ТОВ «Юг-газ».

Низка фірм оскаржили проведення переговорної процедури в тендерній колегії АМКУ, засідання призначено на 21 лютого.

Додано: Колегія АМКУ визнала необгрунтованість застосування переговорної процедури і постановила відмінити закупівлю.