АРМА дало невірні дані у Prozorro щодо управителя Братським маслопресовим заводом
17.02.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) дало невірні дані щодо управителя Братським маслопресовим заводом у смт. Братське Миколаївської області. Про це стало відомо з сайту Prozorro та Державного реєстру речових прав.

Так, за даними системи Prozorro (інформацію якій надає АРМА) управителем по договору №1672 стало ТОВ “Інтер.Оіл” із кодом ЄДРПОУ 30675045. Цей же код вказаний у  доданій формі звіту про укладені договори.

Водночас, справжнім управителем заводу є компанія з подібною назвою, але іншим кодом ЄДРПОУ – 36374013. Інформація про це міститься у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Така помилка зі сторони АРМА дезінформує, а також може ускладнити оскарження договору управління. Адже Prozorro наразі – єдине джерело, де хоча би частково оприлюднюється інформація про управителів Агентства. І саме переважно звідти беруть інформацію ті особи, чиї активи були арештовані та передані в АРМА.

Також “Наші гроші” зафіксували наявність однакових номерів договорів управління, оприлюднених АРМА у системі Prozorro, при цьому, договори підписані в різні роки – 2017 та 2019, з різними управителями і на різні об’єкти, арештовані у непов’язаних провадженнях.

Так, договір №1672 АРМА уклала із уже згадуваним ТОВ “Інтер. Оіл” у березні 2019 року. В управління “Інтер.Оілу” передали комплекс маслопресового заводу в смт. Братське Миколаївської області на вулиці Промисловій, 4. Власником фірми-управителя значиться Олег Кващук – колишній зампрокурора Харківської області, звільнений з органів прокуратури 2015 року після оприлюдення запису з клубу  “Panorama Lounge” у Харкові від 8 серпня 2015 року, де прокурор “заподіяв тілесні ушкодження громадянину”.

Як раніше повідомляли “Наші гроші”, Братський маслопресовий завод відрейдерили у справжніх власників у 2017 роцы. Щодо цієї ситуації відкрита низка кримінальних проваджень. В одному із них, №12017150170000012, яке веде ГСУ Нацполіції, власник Братського заводу Олег Ільяшенко визнаний потерпілим. 5 жовтня 2018 року представник ГСУ Нацполіції прийшов до Печерського райсуду і, не повідомивши ані Ільяшенка, ані орендатора ТОВ “Братський маслопресовий завод”, попросив передати завод в АРМА. Суд клопотання слідчого задовольнив. Утім, передав в АРМА не весь виробничий комлекс, а лише майновий – тобто, без обладнання, яке належить іншим компаніям. У січні 2019 року власники заводу, які чергували під стінами заводу, виявили демонтаж і вивезення обладнання і майна з території заводу, про що заявили у прокуратуру, ГСУ та АРМА. Наразі, зі слів власників заводу, вкрадені преси першого віджиму, вальцевий станок, вкрадено сировину та готову продукцію, розікрадено лабораторію. За мінімальними підрахунками, стверджують в Олега Ільяшенка, збитки сягають 4-5 млн грн.

21 лютого 2019 року тендерний комітет АРМА нарешті обрав управителя арештованими активами – ТОВ “Інтер.Оіл”. Як повідомляли “Bihus.info”, зробили це у сумнівний спосіб. Так, агентство від початку надіслало інформацію про конкурс вкрай обмеженому колу учасників – 6 компаніям із переліку управителів, який на той час був у Агентства. З цих шести компаній 4 відмовилися або проігнорували лист АРМА. Таким чином, Агентство обирало лише з двох компаній – ТОВ “Інтер. Оіл” і ТОВ “Охоронна агенція “Титан безпека”. За даними АРМА, “Інтер.Оіл” оцінила очікуваний дохід від управління заводом у 50 тис. грн/міс, а свою винагороду – у 25%, тоді як “Титан безпека” спрогнозувала дохід у 300 тис.грн/міс (із перспективою зростання до 600 тис грн) та оцінила свою винагороду у 35%. Попри те, що пропозиція “Титан безпеки” була вигіднішою, АРМА обрало управителем компанію “Інтер.Оіл”. Крім того, у відповідь на запит наших колег-журналістів в Агентстві визнали, що тендерний комітет обрав компанію-управителя і передав їй майновий комплекс без складання актів прийому-передачі від прокуратури/слідства до АРМА. В редакції “Наших грошей” також є відповідь від ГСУ НП, що станом на 14 березня 2019 року  матеріали щодо передачі речового доказу в управління АРМА відсутні.

Також договір із аналогічним номером до договору з “Інтер. Оіл” – 1672 – якщо вірити системі Prozorro, АРМА підписало у листопаді 2017 року з ТОВ “Коллієрз інтернешнл”.  Власники цієї компанії фактично закриті, бо зареєстровані на кіпрську “Fastart trading and investments ltd”, якою володіє кіпріот Харріс Деметріадес. “Коллієрз інтернешнл”, за даними судового реєстру, підписала договір щодо управління офісними приміщеннями столичного бізнес-центру “Гуллівер”, належними ТОВ «Юнісон груп», яку пов’язують із екс-міністром доходів і зборів Олександром Клименком.