АМКУ вперше публічно засвітив напрацювання по «курячій» справі Косюка
14.02.2020   //  

Антимонопольний комітет направив чотирьом дистриб’юторам Групи «МХП» Юрія Косюка вимоги про надання інформації, що має сприяти всебічному розслідуванню справи щодо ймовірного зловживання Групи монопольним становищем на ринку первинної реалізації курячого м’яса. Про це свідчать опубліковані на сайті АМКУ вимоги, направлені ТОВ «Донарготорг Преміум», ТОВ «Рибдержстрандарт», ТОВ «Мардіс» та ФОП Куц Н.О.

У 14-тиденний строк з дня отримання вимог, суб’єкти повинні були у вигляді схеми надати Комітету повний перелік суб’єктів господарювання, пов’язаних з ними відносинами контролю, а також надіслати інформацію за низкою пунктів щодо відносин підприємствами групи «МХП» Юрія Косюка, мільярдера та колишнього першого заступника голови адміністрації президента Петра Порошенка. У тексті вимог, зокрема, запитувалось:

  • Протягом якого часу Підприємство співпрацює (є дистриб’ютором) з Групою «МХП», зокрема, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт»?
  • Чи зверталося Підприємство, та/або мало бажання змінити умови дистриб’юторської угоди укладеної з Групою «МХП», зокрема, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт»? Чи мало намір змінити чи розширити територію продажів?
  • Як часто Підприємство отримує знижки на ціну товару, що закуповується у Групи «МХП» та/або ПрАТ «Миронівський хлібопродукт»? Зазначити умови, за виконання яких Підприємство може отримати такі знижки.
  • Чи застосовувались ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» протягом 2017-2018 років пільгові ціни на товар та/або додаткові знижки для Підприємства?
  • Чи займалося Підприємство протягом 2017-2018 років реалізацією товарів ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» на територіях, що не були закріплені за Підприємством укладеною між Підприємством та ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» дистрибуторською угодою та/або додатками до неї? У разі позитивної відповіді на це питання – зазначити підстави ведення своєї господарської діяльності на таких територіях та їх межі.

З-поміж іншого, у відповідях АМКУ також планував отримати:

  • Копії всіх правочинів (договорів, угод, тощо) з усіма додатками та змінами, які були укладені між Підприємством та Групою «МХП», зокрема, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» протягом періоду з 2017 року до моменту отримання цієї вимоги, зокрема: дистриб’юторські угоди, договори постачання, всі інші, без виключення, правочини;
  • Щомісячні ціни, за якими закуповувалось м’ясо куряче (оптово-відпускна ціна виробника) та обсяги закупівлі м’яса курячого протягом 2017-2018 років у ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» за формою встановленою у таблицях 1-4 додатку 1 цієї вимоги;
  • Копії всіх документів (повідомлень, листів тощо) відповідно до яких, Група «МХП», зокрема, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» рекомендувало ціни реалізації м’яса курячого Підприємством протягом 2018 року;
  • Копії всіх звітів, якими Підприємство повідомляло Групу «МХП», зокрема, ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» про виконання умов правочинів, зокрема, про дотримання цінової та територіальної політики (в тому числі для отримання відповідної знижки) протягом 2017-2018 років.

Нагадаємо, йдеться про справу, розпочату антимонопольниками 27 червня 2019 року за ознаками зловживання Групою «МХП» монопольним становищем на ринку первинної реалізації курячого м’яса. Фігурантами справи виступають ТОВ «Вінницька птахофабрика», ПАТ «Миронівська птахофабрика», ПАТ «Оріль-лідер», ДП «Перемога Нова» та СТОВ «Старинська птахофабрика».

Розслідування стартувало у ході проведення Комітетом дослідження ринку курятини у 2016-2018 роках, схвалене та опубліковане у листопаді 2019-го. Тоді ж в АМКУ повідомили, що не виявили обґрунтованих причин для підвищення цін на курятину виробництва Групи «МХП» у липні-серпні 2017 року, у зв’язку з чим було відкрито ще одну справу.