Суперники оскаржили допуск турків до тендеру по мосту через Дніпро за 12 мільярдів
13.02.2020   //  

Адмінколегія АМКУ в лютому прийняла до розгляду скарги двох іноземних компаній, яких Служба автомобільних доріг у Запорізькій області не допустила до тендеру щодо будівництва автомобільного моста через річку Дніпро в місті Запоріжжі очікуваною вартістю 12,34 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Восени Запорізька САД оголосила торги щодо першої черги будівництва державної траси Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь в частині автомагістралі через Дніпро в Запоріжжі до кінця 2023 року. Будівництво моста розпочате ще в 2004 році. Як раніше писали «Наші гроші», умови торгів неодноразово оскаржувало ТОВ «Еко-Буд-Трейд».

На тендер прийшло шість фірм: «Еко-Буд-Трейд», китайські «China Road and Bridge Corporation» (далі – «CRBC») і «Sinohydro Corporation Limited» («Sinohydro»), турецькі «Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.» («Limak»), «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» («Onur») і «Gocay Insaat Taahhut Ve Ticaret A.S.» («Gocay»).

Замовник допустив до аукціону лише турецькі «Onur» і «Gocay», а решту відхилив.

«Еко-Буд-Трейд» завантажив порожній файл замість банківської гарантії та не наклав ЕЦП на тендерну пропозицію. «CRBC», «Sinohydro» і «Limak» були відхилені у тому числі через відсутність інформації про обсяги виконаних робіт за аналогічними договорами. Також «Limak» не принесла сам аналогічний договір, «Sinohydro»  принесла, але без відгуку замовника, а «CRBC» – без нотаріально посвідченого перекладу на українську мову.

Відхилені «Sinohydro» і «Limak» поскаржились АМКУ, що пропозиції допущених «Onur» і «Gocay» теж містили недоліки, зокрема в частині підтвердження аналогічного досвіду.

Також фірма «Limak» повідомила у скарзі про ознаку можливої змови між «Onur» та «Gocay». А саме про те, що обидва допущені учасники подали гарантії з банку АТ «КБ «Глобус», оформлені 27 січня за підписом однією людиною з послідовним номерами.

Крім того, за даними джерел «Наших грошей», в обох фірм листи з банку «Глобус» про грошове покриття помилково адресовані Полтавській САД замість Запорізької САД.

Довіреною особою «Gocay» вказана Ольга Красовська, яка була підписантом ТОВ «Сінк Плюс міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія» екс-дорожника Ігоря Завійського. Остання фірма була субпідрядником «Onur» із проектування, коли той виконував аналогічний договір на ремонт траси М03 Київ – Харків – Довжанський.

Також Красовська була ліквідатором ТОВ «Ефем Інвестмент» Онура Четінджевіза, який співволодіє ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», «дочкою» турецької «Onur».

У довідках щодо захисту довкілля і транспортних схемах «Onur» і «Gocay» подібний текст. У тендерній документації не було зразків. Однак це доволі типові документи.

Розгляд обох скарг спершу призначили на 11 лютого, а потім перенесли на 17 лютого.