Під Ніконова протягнули зміну для забудови житлом 5 гектарів заводу на «Либідській»
13.02.2020   //  

ПАТ «Київський електротранспортний завод» у лютому зареєстрував повідомлення про початок підготовчих робіт з реконструкції будівель по вул. Велика Васильківська, 143/2 у Печерському районі Києва. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

Реконструкція полягає у будівництві на ділянці площею 5,33 га по вул. Великій Васильківській, 143/2 дев’яти багатоповерхових житлових будівель з паркінгом, багатофункціональним комплексом та загальноосвітньої школи на 990 учнівських місць.

Вказана ділянка є промисловою зоною, де будівництво житла заборонене відповідно до Генерального плану столиці. З початку 1900-х на цій ділянці був завод з ремонту та виготовлення вагонів, тролейбусів і трамваїв.

Житлова забудова цієї території стала можливою завдяки ухваленому 19 грудня 2019 року Київрадою рішення, яким було затверджено Детальний план території в районі вулиць Великої Васильківської, Академіка Філатова, Анрі Барбюса, Тверської та бульвару Дружби народів у Печерському районі м. Києва.

У вказаному ДПТ зазначили, що «на даний час ділянка …не використовується за призначенням як промислова територія, а також має негативний вплив на прилеглу житлову забудову». І врахували «інвестиційні наміри» «Київського електротранспортного заводу» від лютого 2019 року, який запропонував забудувати вказану промзону житловим комплексом.

Замовником будівництва є ПАТ «Київський електротранспортний завод», а підрядником – ТОВ «Канбуд», співзасновником якого є колишній перший заступник голови КМДА Віталія Кличка Ігор Ніконов.

Кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «Київський електротранспортний завод» є Марія Антонова, власник істотної участі – Роман Дідух.

Марія Антонова – це донька депутата Київради від «Батьківщини» Олени Антонової. Остання є керівником ТОВ «Стоік-Плюс», що є одним із власників «Київського електротранспортного заводу». У середині 2000-х рр співзасновницями «Стоік-Плюс» були дружина та дочка екс-нардепа Віктора Пилипишина.

За даними ЗМІ, Марія Антонова є СЕО ТД «Калинівка-преміум», що входить до холдингу «Стоїк» Пилипишина.У свою чергу її мати, депутат Олена Антонова є співзасновницею ГО «Кияни передусім!» разом з Віктором Пилипишиним, а також ГО «Діти передусім» – разом з його сином Олександром Пилипишиним.