За три роки дії урядового проекту з відновлення «бурштинових» лісів його виконавці не отримали спецдозволи
12.02.2020   //  

Суд зобов’язав Державну службу геології та надр розглянути заявку Державного підприємства «Бурштин України» на отримання спецдозволу для рекультивації лісу площею 13,5 га, який постраждав внаслідок незаконного видобутку бурштину в Рівненській області.

Таке рішення 6 лютого прийняв Окружний адміністративний суд Києва.

З судового засідання відомо, що 30 листопада 2016 року Кабінет Міністрів прийняв постанову №1063, якою затвердив Порядок пілотного проекту про рекультивацію пошкоджених видобутком бурштину лісів. Одним з двох виконавців було призначено «Бурштин України». В липні наступного 2017 року підприємство уклало договір з ДП «Володимирецьке лісове господарство» на виконання ре культиваційних робіт на території Полицького та Цепцевицького лісництв орієнтовною площею 3,3 га.

Після цього – через півтора роки, в лютому 2019 року, «Бурштин України» подав заявку до Держгеонадра на отримання спецдозволу для відновлювальних робіт в 49 кварталі Цепцевицького лісництва. До пакету документів була додана додаткова угода з лісництвом, загальна площа робіт виросла до 13,5 га.

Через місяць після цього державне підприємство звернулося за погодженням до Рівненської облради і того ж дня до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням надати пропозиції щодо видачі спецдозволу.

В суді «Бурштин України» стверджував, що взагалі не отримав ніякої відповіді від Держгеонадра. А тому вимагав визнати її бездіяльність та зобов’язати прийняти рішення про видачу спецдозволу.

Суддя Наталія Шевченко встановила, що «Бурштин України» повинно було отримати відповідь на свою заяву щодо спецдозволу протягом 30 робочих днів. Заяву було надіслано 6 лютого, а 3 березня 2019 року Держгеонадра повернуло йому документи на підставі того, що необхідно надати ситуаційний план з нанесеними межами площі видобування та географічними координатами її кутових точок. Але на цей час ці ж документи «Берштин України» вже направило на погодження до облради та Мінекології, жодних зауважень до цих документів не було висловлено.

Таким чином, Держгеонадра повинно було або відмовити, або видати спецдозвіл. При цьому суд відмовився зобов’язати її видати дозвільний документ «оскільки рішення про видачу або відмову у видачі спеціальних дозволів є дискреційними повноваженнями компетентного органу».

Таким чином, ОАСК визнав бездіяльність Держгеонадр та зобов’язав повторно розглянути заявку «Бурштин України» на отримання спецдозволу для рекультивації 13,5 га ДП «Володимирецьке лісове господарство» у Рівненській області.

З липня минулого року в.о. керівника «Бурштин України» є екс-міліціонер Ігор Даниленко.

В 2016 році уряд визначив державні «Бурштин України» та «Укрбурштин» виконавцями проекту з рекультивації земель, які зазнали шкоди внаслідок незаконного видобутку бурштину. Документ дозволяв держпідпрємстаам укладати угоди на роботи з приватними субпідрядниками, «Бурштин Украни» таким вибрав собі ТОВ «Уорлд Ембер Україна», яке було третьою особою в суді з Держгеонадра.

Крім того, уряд планував, що пілотний проект рекультивації буде реалізовано протягом 2016-2021 років, за цей час планувалося відновити пошкоджені землі лісового фонду.

В серпні 2019 року вперше за довгий час Рівненська облрада погодила «Бурштин України» видачу спецдозволу на видобуток бурштину на 13,5 га Цепцевицького лісництва.

За даними ДНВП «Геоінформ України», «Бурштин України» має один спецдозвіл на видобуток бурштину від 2006 року, «Укрбурштин» має спецдозвіл від 2014 року на геологічне дослідження та дослідно-промислову розробку (на п’ять років дія була продовжена в 2019 році). В базі даних відсутня інформація про видачу спецдозволів виконавцям урядового проекту за час його реалізації.  Хоча Порядок виконання проекту передбачав, що «Бурштин України» та «Укрбурштин» будуть звертатися до Держгеонадра для отамання спецдозволу на відновлення пошкодженого лісу.