Фірма екс-головного лісника намагається узаконити нелегальні ставки для поливу лохини
12.02.2020   //  

ТОВ «Волинська ягідка» оголосила про початок двох процедур оцінки впливу на довкілля щодо зрошення плантацій лохини в Шацькому районі.

Відповідні дані внесені до Єдиного реєстру з ОВД 23 січня, пише видання «Сила правди».

У повідомленнях про плановану діяльність Волинська ягідка» заявила про плани обладнати шість свердловин і два водонакопичувальні басейни загальною площею майже 52 тис куб м. Воду для плантацій лохини будуть брати з Прип’яті.

 «Насправді ж, обидві водойми вже давно існують. А враховуючи те, що вони були заповнені водою протягом посушливого 2019-го, можна з високою вірогідністю припустити, що і свердловини вже побудовані», — розказав аналітик Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов.

Влітку 2016-го «Волинська ягідка» в результаті земельних торгів отримало право оренди трьох земельних ділянок у Шацькому районі за межами Світязької сільради. Між підприємством і волинським управлінням Держгеокадастру уклали відповідні договори, які передбачали що для використання сіножаті та пасовиськ фірма може «здійснювати в установленому законом порядку будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем».

Створення штучних водойм відноситься до спеціального водокористування, воно є платним і для такої діяльності потрібно отримати спецдозвіл. «Волинська ягідка» дозволу не отримувала. Хоча побудувала два великих ставки. Проблему з нелегальними водоймами помітили в  літку 2019 році, коли було зафіксовано різке обміління озера Світязь, а згодом падіння рівня води зафіксували в інших водоймах і навіть приватних колодязях в Швацькому районі Волині. Науковці в цьому запідозрили неконтрольоване буріння приватних свердловин і плантації лохини, які потребують значних об’ємів води для поливу. Виявилося, що «Волинська ягідка» сумнівно використовувала водойми два роки.

В січні 2020 року прокуратура Волині повідомила про відкрите кримінальне провадження відносно посадовців Держекоінспекції, які допустили таку ситуацію. В справі фігурують також ПП Флора та ТОВ «Бугагро»

Засновниками «Волинської ягідки» є Оксана Богдан, Ольга Погребник та Світлана Бондар. Останні дві – дочка та дружинаекс-керівника  Держлісагентства Володимира Бондаря. Оксана Богдан – мити депутат Волинської облради В’ячеслава Богдана. Після посадки лохини в 2018 році фірма отримала компенсацію з бюджету в розмірі 3,18 млн грн.

Від «Наших грошей»

Бенефіціаром ТОВ «Буагро» вказаний депутат Любомльської міськради Волинської області Роман Строцюк. Власниками ПП «Флора» є екс-замміністр Міненерго Ігор Діденка та Роман Приходько.