В АМКУ «благословили» підсунутий замовнику договір про надання банківської гарантії, не підписаний учасником
11.02.2020   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення у сфері публічних закупівель дозволила «Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля» укласти із ТОВ «Екотехноінвест» договір поставки газу, попри завантаження компанією не підписаного зі свого боку договору із банком про надання гарантії. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про уже закриту процедуру закупівлі природного газу для опалення з урахуванням послуг бронювання потужностей. 7 лютого замовник, філія Національного центру управління та випробувань космічних засобів «Центр прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля», уклав договір поставки вартістю 1,73 млн грн із обраним за результатами аукціону переможцем – ТОВ «Екотехноінвест».

Один з чотирьох конкурентів ТОВ «Благогаз збут» скаржився в АМКУ на неправомірність визначення цієї компанії переможцем у зв’язку з поданням нею Договору про надання банківської гарантії, не підписаного самим учасником та не завіреного печаткою на жодній сторінці.

Дослідивши тендерну документацію та доводи скаржника, Адміністративна колегія Комітету з розгляду тендерних скарг підтримала замовника, який пояснив ситуацію з банківською гарантією «Екотехноінвесту» «формальною помилкою», та відзначив, що:

«Cпірна тендерна пропозиція, в тому числі і Договір про надання банківської гарантії, підписана учасником кваліфікованим електронним цифровим підписом. Відповідно до ст. 18 Закону «Про електронні довірчі послуги» кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису».

Тендерна колегія у складі державних уповноважених Дар’ї Чередніченко, Наталії Буроменської та Марії Процишен резюмували, що скаржник не довів і документально не підтвердив, що наданий договір є неукладеним чи нечинним.

При обґрунтуванні рішення Колегія відзначила:

«Відповідно до ст. 205 Цивільного кодексу, правочин, для якого законом не встановлена обов’язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Крім того, відповідно до ст. 218 Цивільного кодексу, недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом».

Нагадаємо, у період з літа 2019 року Тендерна колегія АМКУ все частіше приймає рішення, що не корелюються з попередньо напрацьованою практикою Комітету.