Найбільших годувальників Міноборони підозрюють у розкраданнях на харчуванні дітей-«чорнобильців» за 300 мільйонів
10.02.2020   //  

СБУ та прокуратура розслідують заволодіння коштів держбюджету службовцями Міністерства соціальної політики та департаментів соціального захисту населення Волинської та Рівненської областей у змові з службовцями шести приватних фірм, які надають кейтерингові послуги – послуги з готового харчування дітей, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це йдеться в ухвалі Подільського райсуду міста Києва від 31 січня.

Слідчі вважають, що у 2018-2020 рр. під час закупівель за програмою КПКВК-2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», привласнювалися гроші шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, а також фактичним власником групи з шести фірм, чиє прізвище приховане у Судовому реєстрі.  У Мінсоцполітики були задіяні чиновники Департаменту у справах ветеранів, осіб з інвалідністю та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Київська місцева прокуратура звернулася до суду з клопотанням надати дозвіл на тимчасовий доступ до банківських рахунків ТОВ «Атомсервіс», ТОВ «Ресурс-Сервіс КМ», ТОВ «Військторг», ТОВ «Військсервіс-Волонтер», ТОВ «Продторг-НГ», ТОВ «Ректан»  у ПАТ АБ «Південний». Суд клопотання задовольнив.

За даними головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України, згадані фірми реалізують схеми із виведення частини бюджетних коштів, призначених для виконання програми КПКВК-2501200, до тіньового сектору економіки шляхом проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на конвертування коштів у готівку.

Шість фірм перебувають в чисельних договірних відносинах з фізичними особами-підприємцями (більше 70 % від загального обороту коштів), які використовуються лише для «відмивання» коштів, оскільки в більшості випадків не мають спеціальних дозволів Держпродспоживслужби щодо безпечності та якості харчових продуктів та здійснюють їх виробництво, зберігання, постачання та перевезення до закладів середньої освіти без відповідних дозвільних документів.

Згідно з «Прозорро», у 2018-2019 рр. ТОВ «Атомсервіс» отримало 11 замовлень від управлінь соціального захисту РДА у різних областях України на 291,33 млн грн. Інші згадані фірми конкурували з переможцем.

ТОВ «Атомсервіс» належить директорці Ірині Лесечко з Києва. У 2007 р. вона працювала у ТОВ «Фінанс менеджмент», яке очолював Андрій Усенко. Цей бізнесмен відомий як керівник низки фірм, що отримували харчові та паливні підряди у Міноборони та Нацгвардії, у тому числі і згаданих  «Військторг» та «Військсервіс-Волонтер».

Київський «Ресурс-Сервіс КМ» зареєстрований в лютому 2018 р. на директорку Лілію Сапожнік, яка має прописку в окупованому Донецьку. У 2018 році фірма фігурувала у кримінальному провадженні прокуратури як контрагент згаданого «Військторгу».

Наразі «Військторг», який останніми роками був найбільшим постачальником харчів для армії, записаний на «Компанію Продумарк Ліімітед» з Белізу. У 2018 р. ця фірма припинила вигравати тендери, а її місце зайняла пов’язаний «Військсервіс-Волонтер», яка наприкінці 2018 р. отримала 70% підрядів Міноборони на 2 млрд грн. «Військсервіс-Волонтер» і «Військторг» фігурують в одному кримінальному провадженні, яке прокуратура з 2016 р. веде за підозрою у несплаті податків. «Військторг» належало Андрієві Усенку на початку 2018 р., а директором він був до 2019 р.

Столичний «Військсервіс-Волонтер» належить директору Сергію Вітру, а підписантом є Володимир Анатолійович Скороходов (особа з такими ПІБ донедавна була головним спеціалістом з оборонно-мобілізаційної роботи Чугуївської міськради Харківської області). Компанія входить в одну групу з ТОВ «Геус-Групп», «Ректан», «Військторг», ТОВ «Продвсесвіт», ТОВ «Транс Логістик Центр» і ТОВ «Час мрій», яких у квітні 2019 року АМКУ оштрафував разом з іншими фірмами на 869,27 млн грн за змову на харчових тендерах армії на загальну суму 2,20 млрд грн. Раніше «Наші гроші» назвали групу «ГенералЄнакіївські» через зв’язки з вищим генералітетом Міноборони часів Михайла Єжеля і зв’язки з угрупуванням нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Столичною фірмою «Продторг-НГ» володіє та керує Володимир Абрамов, колишній співзасновник одного з «генерал-єнакієвських» годувальників армії ТОВ «Геус-Груп».

Київське ТОВ «Ректан» з цієї ж групи записане на Сергія Пашкевича.

За інформацією джерела «Наших грошей», одним із бенефіціарів групи є одеський бізнесмен Олег Атаянц. У 2010 році він був співвласником ТОВ «Мезон-К» разом з Андрієм Усенком. «Мезон-К» була флагманом групи «генерал-єнакіївських» у 2008-2009 рр.