«Укроборонпром» просить Гончарука не допустити позбавлення заводу «Радар» 3,5 га, які хоче забудувати Ісаєнко
03.02.2020   //  

Державний концерн «Укроборонпром» закликав прем’єр-міністра Олексія Гончарука не допустити позбавлення оборонного заводу «Радар» двох ділянок загальною площею 3,42 га по вул. Предславинській, 35 у Києві. Про це свідчить відповідний лист за підписом гендиректора «Укроборонпрому» на адресу прем’єра від 27 січня цього року.

Київський завод «Радар» 20 грудня 2019 року звернувся до ДК «Укроборонпром» щодо інформації про підготовку рішення Київради про припинення права постійного користування заводу двома ділянками площею 2,06 га і 1,36 га по вул. Предславинській, 35.

У пояснювальній записці до проекту цього рішення припинення права заводу на користування ділянками обґрунтовано нібито їх використанням не за цільовим призначенням та припиненням державної форми власності «Радару».

В «Укроборонпромі» наголосили, що єдиним акціонером заводу є держава, від імені якої управління здійснює концерн.

Крім того, що використання ділянок зазначено, що ділянка 2,06 га використовується для виготовлення та ремонту продукції оборонного призначення для потреб Міноборони. А на ділянці 1,36 на проводиться реконструкція майнового комплексу на підставі договору 2016 року. Після цієї реконструкції, заявили в концерні, завод отримає у власність нежитлові приміщення. Ця ділянка нікому не передавалася і не буде передаватися, вказують в «Укроборонпромі».

Добровільної згоди на відмову від права користування ділянками завод не надавав, зазначено в листі.

В «Укроборонпромі» проект рішення Київради назвали незаконним. І звернули увагу, що у разі припинення права постійного користування заводу на вказані ділянки збільшить витрати «Радару», зокрема, на сплату орендної плати.

Гендиректор «Укроборонпрому» Айварас Абромавичус просить прем’єра Гончарука видати доручення відповідним посадовим особам вжити вичерпних заходів з метою не допустити прийняття вказаного проекту рішення.

Завод «Радар» є базовим підприємством по виробництву бортових радіолокаційних комплексів, метеонавігаційних станцій, апаратури спеціального призначення, має високий науково-технічний потенціал і виробничі потужності для впровадження в серійне виробництво нових видів продукції промислового призначення, що становить особливе значення для обороноздатності України.

Нагадаємо, реконструкцію майнового комплексу на вул. Предславинській, 35 проводить ТОВ «Катерпіллер». Ця реконструкція передбачає будівництво житлового комплексу (ЖК Stanford). Торік суд зобов’язав Держархбудінспекцію України видати «Катерпіллеру» дозвіл на виконання будівельних робіт по вказаному об’єкту. З 2017 року НАБУ розслідує кримінальне провадження, що стосується договору між «Радаром» і «Катерпіллером».

Засновниками ТОВ «Катерпіллер» є белізька компанія «Мерлін Девелопментс Інк» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Кінцевими власниками «Катерпіллера» значаться Олег Тимошенко, Василь Шомонка. Керівник фірми – Андрій Клочко. Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Кінцевими власниками белізької «Мерлін Девелопментс Інк» є Дмитро Мармуляк з Кременчука і громадянин Індії Кумар Кульдіп, які також значаться власниками кіпрської фірми – засновника ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. Мармуляк має також зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

Айварс Абромавичус був призначений генеральним директором держконцерну «Укроборонпром» 30 серпня 2019 року.