«Укрбудівський» управитель «загубив» готівку інвесторів ЖК «Genesis» і анулює їхні сертифікати
31.01.2020   //  

ТОВ «Фінансова компанія «Житло-Капітал» почала відкликати свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва Житлового комплексу «Genesis» по вул. Індустріальній, 2 у Києві, фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла. Про це свідчить відповідний лист «Житло-Капіталу» на адресу одного із інвесторів будівництва, який є у розпорядженні «Наших грошей».

Відповідно до цього листа, «Житло-Капітал» «провело внутрішній аудит договорів про участь у Фонді фінансування будівництва на предмет їх фактичного виконання, у результаті чого було виявлено, що грошові кошти … на рахунок ФФБ не надходили».

Відповідно видане у 2018 році свідоцтво про участь у фонді фінансування будівництва ЖК «Genesis» у «Житло-Капіталі» назвали анульованим, недійсним і таким, що не дає право особі на отримання об’єкта будівництва у власність у майбутньому.

У даному випадку, йдеться про 1-кімнатну квартиру площею 36 кв м, за яку особа заплатила 816 тис грн. Лист особі надійшов 22 січня. І вказано, що до 6 лютого вона повинна надати підтверджуючі документи про сплату або внести гроші. Інакше об’єкт інвестування буде відкріплено.

Зауважимо, що свідоцтво про участь у ФФБ особа отримує виключно після внесення коштів. При цьому кошти особа як довіритель передає в управління управителю (у нашому випадку – це «Житло-Капітал») для зарахування до ФФБ. Це закріплено у ст. 15 закону «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

За даними джерел «Наших грошей», внесення коштів у ФФБ ЖК «Genesis» здебільшого відбувалося готівкою, оскільки така форма оплати передбачала знижку для покупців. Отримані готівкові гроші йшли не у ФФБ, а на рахунки інших фізосіб або компаній, які, у свою чергу, надалі перераховували кошти на користь ТОВ «Каса народної допомоги», звідки могли легко виводитися.

Загальна кількість випадків анулювання свідоцтв про участь у фонді будівництва об’єктів «Укрбуду» наразі невідома.

Девелопером ЖК «Genesis» є ТОВ «Укрбуд Девелопмент», бенефіціарним власником якого був екс-нардеп Максим Микитась. У жовтні 2019 року НАБУ і САП повідомили йому про підозру у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн грн. За місяць до того, у вересні, Микитась заявив, що продав «Укрбуд Девелопмент». Нинішніми засновниками цієї компанії значаться Євген Дікін та Василь Польовий, а керівником залишається Олег Майборода.

Засновником Фінансової компанії «Житло-Капітал» є ТОВ «КТК-Груп», а керівником – Єгор Смілий.

Засновниками ТОВ «КТК-Груп» є ТОВ «Каса народної допомоги» (52,09%), ТОВ «КУА «Український капітал» (47%) і Роман Руденко (0,01%), який також є директором фірми.

«Касу народної допомоги» у 2009 році співзаснував Сергій Якусевич, який був позаштатним помічником екс-нардепа Максима Микитася. Він донедавна значився підписантом «Укрбуд Девелопменту». Від заснування і досі «Каса народної допомоги» зареєстрована у будинку Якусевича.

На сьогодні бенефіціарним власником «Каси народної допомоги» і КУА «Український капітал» значиться Максим Лапа із Запоріжжя.

У 2016 році «Укрбуд» на своєму сайті повідомляв, що «Каса народної допомоги» кредитує купівлю квартир в об’єктах корпорації під 15% річних без довідки про доходи. За підсумками 2018 року серед фінансових компаній у «Каси народної допомоги» був найбільший обсяг активів (28,45 млрд грн).

За фактами заволодіння службовими особами ТОВ «Фінансова компанія «Житло-капітал», ТОВ «Каса народної допомоги», ТОВ «Спецбуд-плюс», ТОВ «Укрбуд девелопмент» та фізичними особами грошовими коштами фізичних осіб – довірителів, внесеними відповідно до договорів про участь в Фонді фінансування будівництва в сумі понад 541 млн грн в період 2012-2014 рр слідчі ДФС України у 2015 році зареєстрували кримінальне провадження № 32015000000000231.