Альперін оплачував замовні статті і сприяв порушенню справ проти слідчих ДФС
25.01.2020   //  

Підозрюваний у створенні злочинної організації, яка завозила в Україну і розмитнювала товари за заниженими цінами, Вадим Альперін керував поширенням дискредитаційних медійних матеріалів щодо слідчих ГУ ДФС у Сумській області, а також ініціював їх кримінальне переслідування. Про це стало відомо у судовому засіданні у Вищому антикорупційному суді 23 січня під час продовження Альперіну строку дії покладених на нього обов’язків ще на два місяці, повідомляє журналіст «Наших грошей».

12-13 листопада 2016 року слідчі ГУ ДФС у Сумській області провели обшук на митному пості «Столичний» Київської митниці, у ході якого було вилучено 9 контейнерів з тканиною компанії «Торгест». За даними слідства, при декларуванні цих тканин службові особи «Торгест» внесли завідомо неправдиві відомості щодо класифікації товару, його ваги та фактичної вартості, наслідком чого є ненадходження в бюджет митних платежів в значних сумах.

Виявлені на електронній пошті Альперіна матеріали вказують на те, що він ініціював переслідування окремих співробітників ГУ ДФС у Сумській області після вказаного обшуку і вилучення тканин.

Зокрема, після обшуку і вилучення одного зі слідчих ГУ ДФС в Сумській області позбавили можливості продовжувати розслідування, провадження було передано до слідчого відділу прокуратури Сумської області, а відносно самого слідчого та деяких службових осіб ДФС було порушене кримінальне провадження за фактом здійснення ним цих слідчих щодо вилучення товару.

Крім того, на пошті Альперіна було виявлено переписку щодо розміщення замовних сюжетів та статей. Так, 22.11.2016 Альперін отримав на свою електронну пошту і перенаправив на іншу пошту текст публікації щодо вилучення контейнерів «Торгест». Того ж дня ця публікація з’явилася на ресурсі, вказаному у листі Альперіну. Згодом Альперін отримав звіт про розміщення публікації і витрачені на це суми: 3400 грн та 600 доларів США.

Крім того, у ході судового засідання прокурор САП озвучив ряд інших матеріалів, зокрема переписок і даних електронної пошти, які свідчать про використання Альперіним корупційних зв’язків у правоохоронних органах.

Зокрема, він отримував інформацію про прибуття правоохоронців з Києва по його справі, дані про заплановані слідчі дії, фотознімки матеріалів кримінального провадження, розглядав пропозиції перекваліфікації справи НАБУ для зміни підслідності, володів даними про рішення слідчих і прокурорів у інших кримінальних провадженнях  і т.д. Крім того, одного разу у відповідь на міжнародний запит щодо бенефіціарного власника компаній у «справі Альперіна» до НАБУ і САП із Генеральної прокуратури прийшла відповідь на диску, який був пошкоджений. У результаті правоохоронцям довелося повторно звернутися до міжнародних партнерів для отримання інформації.

Нагадаємо, ТОВ «Торгест» фігурує у кримінальному провадженні НАБУ і САП як підприємство-імпортер, яке використовувалося у 2016-2017 роках для ввезення в Україну і розмитнення товарів через пост «Столичний» Київської митниці за заниженою вартістю.

Вадим Альперін проходить по справі як організатор цієї злочинної організації. 29 листопада йому обрано запобіжний захід тримання під вартою з альтернативою застави у 70 млн грн, яку він вніс. Наразі на нього покладено ряд обов’язків, зокрема, носити електронний браслет, не виїжджати за межі м. Одеса, не спілкуватися з іншими підозрюваними тощо.

Загалом наприкінці листопада 2019 року по цій справі були затримані 11 осіб: Вадим Альперін, його «права рука» Олег Себов, заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський, заступник начальника Київської митниці Юрій Коваленко, екс-директор Департаменту адміністрування митних платежів ДФС Аліна Данченко, в. о. начальника відділу митного поста «Столичний» Сергій Осипов, інспектори цього посту – Андрій Яцюк, Ольга Батухтіна і Володимир Паук, а також брокер Сергій Шкуратов та працівник офісу Альперіна Євген Іскольд.

У серпні 2019 року очільник Державної митної служби Максим Нефьодов назвав Вадима Альперіна одним із п’яти найбільших контрабандистів в Україні.

У 2017 році Альперін пропонував керівнику детективів НАБУ хабар у 800 тис доларів за зняття арешту з рахунків підконтрольних йому підприємств. Ця справа вже відправлена на розгляд до суду.