В АРМА передали 11,5 тисяч тонн сої по провадженню, в якому фігурують працівники податкової міліції
24.01.2020   //  

Шевченківський райсуд Києва за клопотанням прокуратури Київської області передав в Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) 11 522 тон сої.  Товар перебуває в зоні митного контролю Чорноморської митниці ДМС та на складах Херсонського морпорту.  Про це свідчить ухвала від 10 січня 2020 року.

Сою передали в рамках кримінального провадження 42019110000000309 від 21 жовтня 2019 року, яке ведуть слідчі Головного управління Нацполіції в Київської області. Згідно даних у судовому реєстрі, соя належить фірмам ТОВ «Віртекс-А» Андрія Телитченка, ТОВ «Торгова компанія Сузір`я» Єлизавети Іванової, ТОВ «Торгово-експортна компанія «Берегиня» Наталі Черваньової, «Agoril PTE» із Сінгапуру, «Klemana LP» Карена Оганесяна  та «Agroresurs marketing sdn. bhd» із Малайзії.

За матеріалами провадження, службові особи ТОВ «Адоніс Мега Торг» (власник і керівник Андрій Телитченко) і ТОВ «Віртекс-А» експортують сільськогосподарську продукцію, придбану за готівку невідомого походження до ОАЕ, Туреччини, Сінгапуру та в інші країни.  При експортному оформленні вантажів ТОВки відображують придбання продукції від низки фірм та вказані операції декларують як операції без сплати податку на додану вартість. Слідчі проаналізували контрагентів ТОВ «Адоніс Мега Торг» та ТОВ «Вірекс-А» і встановили, що ці контрагенти працюють так, щоб мінімізувати податкове навантаження та «створити передумови до ухилення від оподаткування». Слідство каже, що службові особи ТОВ «Адоніс Мега Торг» при здійсненні експортних операцій ухилились від сплати податку на прибуток у сумі 127,6 млн грн, а ТОВ «Вірекс-А» – у сумі 73,7 млн грн.

За версією слідства, у схему були залучені люди, які реєстрували фірми на фіктивних директорів, шукали товар під купівлю за готівку, купували, носили сумнівну, за версією слідства, звітність у податкову. Також у схемі були задіяні працівники податкової міліції ГУ ДФС у Херсонській області.

Як з’ясували «Наші гроші», двоє контрагентів ТОВ «Адоніс Мега Торг» та ТОВ «Вірекс-А»

мають стосунок до ДФС. Зокрема, серед контрагентів є ТОВ «Транс-грейн». Бенефіціаром компанії значиться Сергій Коренєв. Це чоловік Ірини Коренєвої, яка у лютому 2019 року подала декларацію після звільнення з посади державного інспектора Київської митниці ДФС.

Ще одним контрагентом була ТОВ «Еко Трейд Захід». Її власником значиться Тарас Ткачук – колишній старший оперуповноважений з особливо важливих справ ГУ ДФС у Львівській області. У декларації після звільнення за квітень 2018 року Ткачук вказує основним місцем роботи ТОВ «Дедуктивна компанія «Мока», 90% якої володіє колишній замначальника відділу оперативного управління ГУ ДФС у Львівській області Любомир Тхір, про якого «Наші гроші» писали в матеріалі «Після звільнення фіскал десь знайшов 4 мільйони і почав бізнес з родичами прокурора Шемчука».

Отриману сою  АРМА продасть на електронних торгах. Продаж агентство анонсувало на своєму сайті.