«Укртрансгаз» заявив на армівського управителя в поліцію через крадіжку газу на 370 млн. грн.
23.01.2020   //  

Слідчі СУ ГУНП у Львівській області підозрюють, що компанія ПП «Гарант Енерго М», яка була управителем на «дубневичівськимих» ТЕЦ у містах Новий Розділ та Новояворівськ Львівської області під час свого управління несанкціоновано відбирала газ. Простіше кажучи, крала газ, який належить «Укртрансгазу». Про це стало відомо з низки клопотань щодо доступу до документів ПП «Гарант Енерго М» в рамках кримінального провадження  №12019140000000809 від 19 листопада 2019 року ( ч. 3 ст.191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Йдеться про збитки на приблизно 370 млн. грн.

Як свідчить ухвала Галицького райсуду Львова від 3 грудня 2019 року, 19 листопада 2019 року в слідче управління ГУНП у Львівській області надійшла заява «Укртрансгазу» із повідомленням про те, що в період січня-квітня місяця 2019 року службові особи ПП «Гарант Енерго М» несанкціоновано відібрали природний газ із газотранспортної системи, чим вчинили привласнення чужого майна «Укртрансгазу».

Як стверджує т.в.о. президента правління «Укртрансгаз»,  службові особи ПП «Гарант Енерго М», не маючи жодного підтвердження обсягу природного газу, без укладення договору з постачальником та не перебуваючи у Реєстрі споживачів жодного постачальника, здійснили у згаданий вище період часу несанкціонований відбір природного газу з газотранспортної системи на загальну вартість 370,65 млн грн, що складається з вартості природного газу, зокрема відібраного по договору №1811000689/Новояворівськ від 30 листопада 2018 року на суму 180,23 грн. та за договором №1811000692/Новий Розділ тією ж датою на суму 190,41 млн грн.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ 2018 року арештували і за клопотанням НАБУ та САП по справі Дубневичів та передали в АРМА. За версією слідства, ТЕЦ, імовірно, використовувалися для розкрадання газу на 1,4 млрд грн. через підприємства, бенефіціарними власниками яких є колишній і чинний нардепи Ярослав та Богдан Дубневичі. АРМА віддала ТЕЦ в управління кільком компаніям, зокрема, «Гарант Енерго М».  Договір з управителем «Гарант Енерго М» АРМА уклала 24 вересня 2018 року. Власником компанії на той час був киянин Михайло Рева. Втім, за даними Youcontrol, уже 3 жовтня 2018 р. бенефіціаром фірми став Олександр Зеленський із Прилук. А ще через день у «Гарант Енерго М» знову змінилися власники –  ними стали Володимир Купчак, який 4 січня 2020 року подав декларації кандидата на посади першого заступника голови та заступника голови Держгеонадр та Віталій Ушинський – людина з таким ПІБ фігурує на сайті Міністерства енергетики як позаштатний радник Міністра екології Остапа Семерака. У 2019 році власниками «Гарант Енерго М» були спочатку Степан Долинський, потім Максим Зоборєв, який володіє фірмою і досі. Людина з таким ПІБ, за даними сайту «Судова влада», 24 липня 2018 року засуджена Дніпровським райсудом Києва до 2 років позбавлення волі за статтею 198 Кримінального Кодексу («Придбання або збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом»), звільнена від відбування покарання з іспитовим строком в 1 рік. 29 липня 2019 року Святошинський райсуд Києва звільнив Зоборєва від відбування покарання у зв’язку з закінченням іспитового строку.

У листопаді 2019 року АРМА розірвало договір з «Гарант Енерго М», як повідомив «Нафтогаз» – через те, що підприємство не забезпечило підготовку обох станцій до початку опалювального сезону.

Нагадаємо, по ст 22 закону про АРМА, Агентство зобов’язане не раніше разу на місяць перевяти ефективність управління арештованими активами. Якщо встановлено факт неналежного управління активами, АРМА має невідкладно змінити управителя та повідомити правоохоронців.