Поліція розслідує схему розкрадання коштів за участю зама Філатова на облаштуванні набережної Дніпра за півмільярда
20.01.2020   //  

Поліція вважає, що службовці Дніпровської міської ради у змові з ТОВ «СМД-Інвест» та низкою інших компаній впровадили протиправну схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів при капремонті елементів благоустрою набережної Дніпра. Про це йдеться в ухвалах Індустріального райсуду Дніпра від 13 січня.

У червні 2018 р. Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради замовив «СМД-Інвест» будівельно-монтажні роботи з капремонту елементів благоустрою вул. Набережної Перемоги від Мерефо-Херсонського моста до вул. Космічної в Дніпрі на 347,520 млн грн. Згідно з додатковими угодами, загальна сума договору була збільшена до 490,00 млн грн.

В ухвалах йдеться, що підставою для оплати підряду є акти КБ2В, які затверджуються заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів – директором департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради та підписуються заступником директора департаменту благоустрою та інфраструктури – головою тендерного комітету та посадовими особами генпідрядника.

Вивчивши та проаналізувавши вартість та кількість будівельних матеріалів, об`ємів виконаних робіт, що закладені в технічній документації в додатках до договорів, слідчі встановили, що ці показники завищені майже в три рази. А в загальну вартість закладений «відкат» посадовим особам Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради.

Так, за даними правоохоронців, «СМД- Інвест» закуповував у ТОВ «Філігрань» опори «Tree-puntila» по 508 тис грн. за штуку, хоча «Філігрань» придбала їх у TOB «Терно лайт» по 46 тис грн. В результаті, попередня сума збитків складає майже 2,7 млн грн.

Також відомо, що «СМД-Інвест» за 5,72 млн грн. придбало у ТОВ «Антал» ігровий комплекс, куплений фірмою «Антал» у ТОВ «Нові горизонти 2005» за 3,42 млн грн.

Роботи з поточного ремонту зелених насаджень у парку «Прибрежний» «СМД-Інвест» замовляв у ТОВ «Дніпрозеленбуд» за 13,66 млн грн., яке, в свою чергу, закуповувало матеріали у КП «Міськзеленбуд» Донецької міськради на чолі з Олегом Плітченком, засновником якого є замовник капремонту Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, за 5,36 млн грн.

Крім того, за даними слідчих,  «СМД- Інвест» закуповував гранітну плитку у TOB «Акам» за завищеними цінами у понад 20%.

Таким чином, в діях заступника мера, його підлеглого та інших невстановлених службових осіб Дніпровської міської ради та посадових осіб підрядників вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Слідчі звернулися до суду з клопотанням надати їм доступ до документації про взаємовідносини згаданих приватних фірм та документів щодо ремонту елементів благоустрою набережної Дніпра, втім суд клопотання не задовольнив, оскільки надані правоохоронцями документи не свідчать про наявність передбачених законом обставин, які обґрунтовують необхідність доступу до документів.

Новомосковський «СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

У 2010 р. зі складу засновників фірми вийшов екс-директор Дніпропетровського облводоканалу Семен Шлаєн. До того ж року він володів ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління № 24», яке у 2016 р. виграло тендери «Укртрансгазу» на 237,05 млн грн.

Демченко раніше володів нині ліквідованими ТОВ виробничо-комерційна фірма «Сінтра», ТОВ «Спін Транс», ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «С-Тракс», ТОВ «Євросервіскар». В останній фірмі його партнерами були екс-депутат міськради Дніпра Ігор Білаковський та Сергій Краснопольський, який у 2010 р. йшов у мери Дніпра від «Союзу лівих сил», а в 2015 р. – у Дніпропетровську облраду від партії «Самопоміч».

Заступником міського голови – директором департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради є Михайло Лисенко, заступником директора департаменту благоустрою та інфраструктури – головою тендерного комітету – Олексій Самілик.

У вересні минулого року в міськраді Дніпра пройшли обшуки через підозри в розкраданні 29 млн грн. на ремонті Нового мосту. Лисенку і Самілику вручили підозру.