Поліція вважає, що у Труханова хочуть розікрасти 40 мільйонів, докинувши їх на вже відреставрований за 100 мільйонів будинок Руссова
17.01.2020   //  

Поліція вважає, що посадові особи ТОВ «Укрспецпроект» та Управління капітального будівництва Одеської міськради внесли недостовірні дані до документації про об`єми виконаних робіт та щодо необхідності виконання додаткових робіт, не передбачених в первинному проекті, щодо реставрації будинку Руссова за 108,01 млн грн. Про це йдеться в ухвалах Київського райсуду Одеси від 24 грудня.

У травні 2018 року Управління кап будівництва замовило «Укрспецпроект» ремонтно-реставраційні роботи із пристосуванням під громадський будинок пам’ятки містобудування та архітектури у Одесі по вул. Садова, 21, яку раніше місто відсудило в комунальну власність. Це колишній прибутковий будинок Олександра Руссова кінця 19 ст., що знаходиться у центрі Одеси біля Соборної площі.

До кінця 2019 р. фірма повинна була виконати протиаварійні роботи, реставрацію фасадів, вогнезахисну обробку тощо.

За даними слідчих, у листопаді 2019 року Управління та ТОВ «Укрспецпроект» уклали додаткову угоду, в якій змінилася ціна договору на 95,05 млн грн.

Водночас, у вересні 2019 року Управління перерахувало підряднику 95,05 млн грн. за виконані роботи, а у листопаді підприємству повернуто забезпечення виконання договору у розмірі 1,08 млн грн. Тобто всі роботи, які були передбачені технічним завданням до тендерної документації, повинні бути виконанні в повному обсязі та об`єкт повинен бути введений в експлуатацію.

Разом з тим, станом на кінець грудня роботи не виконані та продовжують виконуватися. Так під час співставлення видів робіт, які зазначені в технічному завданні (додаток до тендерної документації) та фактично виконаних робіт вбачається, що роботи, які зазначені у розділі № 1 «Прорізи головного фасаду», та роботи на відновлення придомової території ще виконуються.

Незважаючи на те, що фактично будівельні роботи виконані приблизно на 80%, 22 листопада Управління капбудівництва оголошує про проведення переговорної процедури з одним учасником – «Укрспецпроект» – на виконання додаткових робіт по будинку Руссова на 41,73 млн грн. шляхом коригування, що унеможливлює участь у тендері інших підрядних підприємств. В той же день публікується намір про укладання договору. В обґрунтуванні своїх дій чиновники зазначають, що виникла необхідність в проведенні додаткових будівельних робіт, не вказаних у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту.

Правоохоронці вважають, що такі дії посадовців «Укрспецпроект» та УКБ міськради направленні на перерахування коштів місцевого бюджету за роботи, які вже виконанні, та послідуюче заволодіння ними.

Суд надав слідчим доступ до банківських рахунків ТОВ «Укрспецпроект» та документації по реставрації будинку Руссова, які знаходяться у замовника та підрядника.

Наразі столичним «Укрспецпроектом» володіє та керує Костянтин Демко з Одеси. Раніше власником та директором була Олена Михайлівна Сердюк з Києва. Історик із такими ПІБ у 2017 р. була головою правління ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» і виконавчим директором Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць, а в 2012-2015 роках очолювала національний заповідник «Софія Київська».

У 2017 р. «Укрспецпроектом» володіла Ольга Ромадіна, а в 2016 році – Олег Ситник і Лю Юйдань.

Крім того, «Укрспецпроект» разом із ТОВ «Кінокомпанія «Патріот-Фільм» і Товариством сприяння обороні України заснували громадську спілку «Товариство українсько-китайської дружби».

Згідно з «Прозорро», у 2018-2019 рр. «Укрспецпроект» отримав шість замовлень щодо ремонтно-реставраційних робіт на 154,95 млн грн., усі – від та Управління капбудівництва Одеської міськради.