Столар, Ісаєнко і партнери отримали дозвіл ДАБІ на забудову парковки біля «Палацу Україна»
13.01.2020   //  

ТОВ «Укржитлобуд» у вересні отримало дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу на вул. Велика Васильківська (колишня вул. Червоноармійська) 107-109 у Печерському районі Києва. Про це свідчить реєстр Держархбудінспекції України.

Йдеться про дві ділянки площею 0,64 га та 0,21 га. Перша належить «Укржитлобуду» на праві приватної власності, а другу фірма орендує у міста. Відзначимо, що ці ділянки знаходяться прямо біля входу в метро на ст. «Палац Україна».

Як свідчить проект будівництва, під виглядом «багатофункціонального комплексу» буде побудовано дві житлові висотки на понад 30 поверхів загалом на майже 500 квартир. Така забудова не відповідає Генплану Києві, адже вказані ділянки є територією громадських будівель та споруд, і будувати житло на них не можна.

Висота будинків за проектом становитиме 98,5 м. Фактичний відсоток забудови ділянки становить 98%, що більш ніж утричі перевищує норматив, що складає 30%.

Крім того, за даними джерел «Наших грошей», забудовники не узгодили проектну документацію із КП «Київський метрополітен», а також не отримали висновок органу охорони культурної спадщини.

Підрядником будівництва є ТОВ «Спецмехбуд 21», яке входить до групи компаній Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. Ісаєнко є бізнес-партнером колишнього заступника керівника Департаменту містобудування КМДА, а нині девелопера Андрія Вавриша. Саме Ісаєнко у 2010 році привів Вавриша, який не мав профільної освіти, на посаду у департамент містобудування КМДА.

Проектувальником «багатофункціонального комплексу» є ПАТ «Київпроект», основним власником якого є кіпрська компанія «Трейлорі Венчерз Лімітед» (Traylory Ventures Limited), а керівником – Роман Гладуняк. Це колишній очільник Головного управління контролю за благоустроєм КМДА за часів мера Леоніда Черновецького, фігурант кримінального провадження про незаконну добудову поверхів будівлі по вул. Паньківській, 25 у Києві.

Гладуняк також є керівником ТОВ «Укржитлобуд», засновниками якого є венчурні фонди «Генезис» (30%) і «Медісон» (10%), а також ТОВ «КУА «Система капітального інвестування», що діє в інтересах венчурного фонду «Третій інвестиційний фонд СКІ» (40%), та Оксана Поляруш (20%), яка приєдналася до складу засновників у серпні.

Фонди «Генезис» та «Медісон» перебувають в управлінні ТОВ «КУА «Гарантія», єдиним власником якого з жовтня 2018 року є Вадим Столар, нинішній нардеп від ОПЗЖ.

Власниками ТОВ «КУА «СКІ» є кіпрська компанія «Валдез Лімітед» (Valdeze Limited) і Ярослав Зозуля, а керівником – Ірина Яворська.

Нагадаємо, що ТОВ «Катерпіллер» з орбіти Ісаєнка впритул до ділянки на вул. Великій Васильківській, 107-109 будує ще один житловий комплекс – ЖК Stanford на вул. Предславинській, 35, до якого багато питань як у ДАБІ, так і у правоохоронних органів. Нещодавно «Наші гроші» писали про те, як громадська організація, що допомагає фірмам Ісаєнка та Вавриша через суд отримувати дозволи на сумнівні забудови у центрі Києва та Одеси, приєдналася також до аналогічного позову «Катерпіллера».

Більше про групи впливу та дозволи, які компанії з орбіти Вавриша та Ісаєнка  отримали у серпні-вересні, коли ДАБІ очолював Сергій Кузьмін (близький до впливового бізнесмена Юрія Горового) читайте у матеріалі «Чи вдасться позбавитись впливу Вавриша-Горового на ДАБІ?».