Оточення Буткевича-Авакова заволоділо фірмою, що має дозвіл на видобуток золота
13.01.2020   //  

Новими засновниками ТОВ «Ліра Майн Мінералз», що має спецдозвіл на видобуток руд золота в Кіровоградській області, стали Олександр Настенко та Віталій Якименко. Це бізнес-партнери співвласника мережі супермаркетів під ТМ «АТБ» Геннадія Буткевича.

Про це написало «Nadra.info».

У вересні 2019 року Державна служба геології та надр видала «Ліра Майн Мінералз» спецдозвіл №6371 на видобування корисних копалин (промислову розробку родовищ) на ділянках «Центральна» і «Губівська» родовища «Клинцівське» (10-18 км на південний схід від м.Кропивницький між с.Губівка та с.Калинівка (Кіровоградська область). Дозвіл видано на 15 років – до 20.09.2034.

«Ліра майн мінералз» було зареєстроване в Києві в жовтні 2018 року. За даними Opendatabot, Настенко та Якименко стали власниками фірми в листопаді минулого року замість мешканця Ужгорода Діброви Владислава Володимировича. Людина з таким ПІБ відома як професійний дзюдоїст, він залишився на посаді директора.

Спецдозвіл «Ліра майн мінералз» виданий без проведення аукціону за пунктом Порядку надання спецдозволів на користування надрами, що передбачав, що заявник за власні кошти здійснив апробацію затверджених даних георозвідки.

Настенко і Якименко є засновниками цілої низки компаній що спеціалізуються на видобуванні корисних копалин. Вони є бізнес-партнерами співвласника мереж супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича, наприклад, по ТОВ «Атомні Енергетичні Системи України». Ця фірми має три дозволи на геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ урану в Миколаївській і Дніпропетровській областях. Кінцевим бенефіціаром цієї компанії значиться Буткевич, а Настенко та Якименко є міноритарними учасниками.

Буткевич є також бенефіціаром ТОВ «Укргаздоб», яким раніше володіли Настенко та Якименко. Крім того, фірми Буткевича стали власниками ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Співзасновником останньої раніше був Олександра Павлюченко, якого ЗМІ називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Браслет». Павлюченко був помічником нардепа попереднього скликання від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького – бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який зберіг посаду зі зміною президента й прем’єра (докладніше «Чому Авакова пов’язують з угрупуванням, яке після Майдану захопило купу родовищ по всій Україні»)