Колишній слідчий допоміг украсти будівлю магазину в центрі Дніпра
29.12.2019   //  

ГУНП в Дніпропетровській області розслідує крадіжку будівлі магазину в центрі Дніпра по імовірно підроблених документах. Про це стало відомо з ухвали Індустріального райсуду Дніпропетровська та документів, що опинилися у розпорядженні редакції.

Йдеться про будівлю магазину по вул. Січових стрільців 1а. Зі слів власниці, будівля коштує приблизно 6 млн. грн, але справжньою цінністю є 3,6 соток комунальної землі, яка коштує в десятки разів дорожче.

Будівлею магазину із 1996 року володіє ПАТ «Ревень» на підставі наказу Фонду держмайна про завершення приватизації товариства. Власниця «Ревеня» – Валентина Догорян із Дніпра.

Будівлю магазину «Ревень» здавало в оренду. Зі слів Догорян, наприкінці жовтня цього року їй зателефонував орендар і повідомив, що в реєстрі речових прав будівля уже має інших власників.

Як виявилося, 12 вересня 2019 року реєстратор КП «Юридична реєстрація нерухомості та бізнесу» Юрій Гладков (фігурант кількох кримінальних проваджень) змінив власника будівлі магазину з ПАТ «Ревень» на чоловіка з донецькою пропискою –  Волкова Володимира Володимировича. Договір купівлі-продажу начебто посвідчила дніпровський нотаріус Валентина Лозенко. Проте нотаріус каже, що цього договору не посвідчувала, більше того – навіть не отримувала нотаріального бланку, на якому він був.

Натомість, такий нотаріальний бланк отримав сім років тому дніпровський нотаріус Сергій Калінович. Утім, Калінович теж запевняє, що використав цей бланк для зовсім іншого правочину з іншими сторонами.

«Договір купівлі-продажу» будівлі магазину на Січових Стрільців, 1а зі сторони компанії «Ревень» підписувала директор Коломиєць Олена Віталіївна. Утім, за даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, директором акціонерного товариства «Ревень» на час укладання договору була інша особа – Леонід Догорян.

Реєстратор, який змінив власника магазину – Юрій Гладков – отримав свідоцтво адвоката у 2016 році, був замначальника відділу в слідчому управлінні ГУНП в Дніпропетровській області. Також Гладков фігурує як реєстратор дніпровської філії КП «Реєстрація нерухомості». Як розповідала в інтерв’ю «Нашим грошам» заступник міністра юстиції Ольга Оніщук, вони коли прийшла на посаду в 2019 році, виявила, що більшість скарг на рейдерські дії реєстраторів стосуються трьох комунальних підприємств. «Реєстрація нерухомості» – одне з них. При цьому, дане КП, попри грубі порушення, працювало.

У липні 2019 р. теруправління юстиції Дніпропетровської області заблокувало Гладкова в реєстрі речових прав, задовольнивши скаргу інших осіб на його реєстраційні дії. Екс-слідчого викинули з реєстрів з 15 липня по 15 вересня 2019 р. Утім, 25 липня 2019 року Дніпропетровський окружний суд повернув Гладкова до реєстрів. В цьому ж суді до червня 2019 р. працювала секретарем судового засідання дочка Гладкова – Анастасія. А суддею, яка задовольнила заяву Гладкова про забезпечення позову, була Світлана Ніколайчук. В декларації родинних зв’язків ця суддя вказала, що батьком її сина значиться Віталій Мархасін (запам’ятайте це прізвище) – заступник мера Дніпра в 2015 році, у квітні 2019 року подав декларацію кандидата на посаду начуправління АРМА, а у травні 2019 року – декларацію кандидата на посаду очільника ГТУЮ в Донецькій області. Як зауважили «Наші гроші», Гладков та Мархасін є друзями по соцмережі Facebook.

23 вересня 2019 новий власник будівлі магазину, донеччанин Володимир Волков виставив цю нерухомість на торги на товарній біржі «Січеславська. Правова». Сайт біржі мало схожий на робочий, на ньому немає інформації про жодні торги. Біржа та реєстраційне КП «Юридична реєстрація нерухомості та бізнесу», через яке відібрали будівлю магазину зареєстровані у Дніпрі за однією адресою – Мостова 2а. 2010 року співвласницею біржі була Юлія Мархасіна – дочка Віталія Мархасіна, нині – прокурор Дніпродзержинської місцевої прокуратури. А керівником біржі раніше був Іван Семенуха – нинішній керівник КП «Юридична реєстрація нерухомості та бізнесу». Також Семенуха значився засновником компанії ТОВ «Мар’янський ринок», якою після Семенухи володів Віталій Мархасін особисто, а до Семенухи  бенефіціаром ТОВ значився зять Мархасіна Дмитро Харченко.

Будівлю магазину на біржі «Січеславська, правова» купило створене за місяць до торгів ТОВ «Руксус». Свідоцтво члена біржі «Руксус» отримало на одну добу. Право власності за ТОВ знову зареєстрував колишній слідчий Гладков. Договір купівлі-продажу від компанії «Руксус» підписала тодішня директорка і власниця компанії Діана Завгородня. Людина з таким ПІБ в Єдиному реєстрі судових рішень значиться як особа, сім разів засуджена до різних строків позбавлення волі. Востаннє Завгородню засудили 2015 року на три роки за зберігання наркотиків. Жінка звільнена від відбування покарання 2017 р. У червні 2018 р. поліція знову знайшла в квартирі Завгородньої 9 шприців, але через рік кримінальне провадження по цій справі закрили.

18 листопада 2019 р. ПАТ «Ревень» втратило право користування землею під магазином. Тому що новий власник будівлі Володимир Волков подав відповідну заяву до Бабушкінського райсуду Дніпропетровська, а суддя Елеонора Женеску своїм заочним рішенням її задовольнила. В матеріалах «Наших грошей» Женеску фігурує як суддя, що давала можливості, попри заборони Мін’юсту, працювати чорному реєстраційному комунальному підприємству. Також, за спостереженням екс-очільника департаменту реєстрації та нотаріату Мін’юсту Владислава Власюка Женеску є «суддею, яка захищає трудові права реєстраторів». Справу щодо крадіжки магазину Женеску прийняла до розгляду 15 жовтня 2019 р. і одразу призначила спрощену процедуру без виклику сторін. У матеріалах справи є дані, що ПАТ «Ревень» про це повідомили.

Але «Укрпошта» відповіла, що відділення, з якого начебто надсилали повідомлення, закрили у травні 2018 року.

29 листопада 2019 судді Женеску довелося відміняти власне заочне рішення після заяви представників «Ревеня», але новий розгляд суддя призначила в загальному порядку на 24 лютого 2019 року, тобто, через три місяці.

Наразі власником будівлі магазину в реєстрі речових прав значиться ТОВ «Руксус». Зараз ця компанія записана вже на іншого власника – В’ячеслава Ларченка. Людина з таким ПІБ отримала вирок Дарницького райсуду Києва у серпні 2019 року по статті «Фіктивне підприємництво». Восени Ларченко звільнений від покарання у зв’язку з тим, що стаття, по якій його засудили, декриміналізована.

Наразі все, чого змогли добитися справжні власники нерухомості по вул. Січових Стрільців 1а у Дніпрі – через суд заборонити будь-яким особам, крім директора ПАТ «Ревень», продавати цю нерухомість.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»