На Оболоні з «легкої руки» Вавриша готують 25 гектарів під забудову житлом для Столара і Молчанової
26.12.2019   //  

У Києві 17 грудня почалося обговорення проекту детального плану території у межах вулиць Юрія Кондратюка, Михайла Майорова, північної та західної межі лісу в Оболонському районі столиці. Відповідні матеріали опубліковані на сайті Департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Відповідно до цього ДПТ всупереч Генеральному плану на території сільськогосподарського призначення площею 24,84 га заплановане будівництво житлового мікрорайону на 6300 квартир.

Ділянка по вул. Вишгородська, 150, на якій запланована забудова, з кінця 2014 року перебуває у постійному користуванні держпідприємства «Науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця». На ній розташовані споруди тепличного господарства агрокомбінату. У ДПТ зазначається, що вони перебувають у непридатному до використання стані.

Загальна площа території, яку охоплює ДПТ, становить 94,45 га. На сьогодні на ній знаходиться одна присадибна ділянка 0,11 га, надана у приватну власність для будівництва житлового будинку. Відтак, площа житлової забудови на території ДПТ зросте з 0,12% до 26,3%. Висота житлових будинків становитиме від 16 до 26 поверхів. Забудову планується провести протягом 3-7 років і заселити близько 11,5 тис осіб.

У ДПТ передбачено три дитсадки і одна школа. За медичним обслуговуванням пропонується звертатися до існуючих медзакладів на Мінському житловому масиві.

Відзначимо, що відповідно до ст. 19 закону «Про регулювання містобудівної діяльності» ДПТ уточнює положення Генплану, але не змінює його та не може суперечити йому. Разом з тим зміна функціонального призначення певної території має відбуватися шляхом внесення змін до Генплану на засідання Київради. Крім того, на запит Департаменту КМДА Мінрегіон роз’яснив, що ДПТ не повинні суперечити діючому Генплану, а якщо вони розроблені відповідно до проекту Генплану, затвердити їх можна лише після того, як він стане легальним документом.

Розробку вказаного ДПТ погоджував ще у 2015 році тодішній заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрій Вавриш, який нині відомий як девелопер та друг керівника Офісу Президента Андрія Богдана.

Інвестором розробки вказаного ДПТ є ТОВ «Датоліт».

Засновниками «Датоліту» є київські ТОВ «СТ Мікст» (5%), ТОВ «КП-Інвест» (5%), АТ «ЗНВКІФ «Стрім Інвест» (22,5%), акціонерне товариство «БТ Інвест» з Литви (12%) і кіпрські компанії «B.T.P. First Commercial Limited» (6%), «Спарентон Лімітед» (27%) і «Віемар Холдінг Лтд» (22,5%).

Керівником «Датоліту» є Наталія Угрин, підписантом – Сергій Лисенко.

Компанії «БТ Інвест», «B.T.P. First Commercial Limited», «Спарентон Лімітед» контролюють власники будівельної компанії «Stolitsa Group» Владислава Молчанова і Раймондас Тумєнас.

Водночас «КП-Інвест» і фонд «Стрім Інвест» контролюються людьми, пов’язаними з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Так, власником крупного пакету акцій «Стрім Інвесту» значиться юрист Сергій Турчінов, з яким Столар у 2017 році «розіграв» аукціон по купівлі нерухомості на Печерську. Турчінов є власником ТОВ «Тур-Отель Сервіс», керівником якого є Ярослава Шаманіна, що керувала вже ліквідованим ТОВ «ТД «Відродження», яким до 2006 року володів Вадим Столар.

Засновником «КП-Інвесту» є Артем Лазня, який станом на 2018 рік був членом наглядової ради фонду «Стрім Інвест». Крім того, Лазня до листопада 2019 року був співзасновником ТОВ «КУА «Капіталіст» разом з Ігорем Стійчуком, чий брат Олег Стійчук є керівником ТОВ «КУА «Гарантія», власником якого є Вадим Столар.