Юрфірми родини СБУшника обслуговують фармкомпанії, які він має контролювати по службі
25.12.2019   //  

Дружина начальника першого управління економічної контррозвідки СБУ Миколи Беззубенка є власницею низки юркомпаній, чиї адвокати обслуговують та захищають у судах великих гравців фармацевтичного та медичного ринку. Саме за правопорядком на цих ринках слідкує очолюване Беззубенком управління.

Про це йдеться у розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Управління контррозвідки, яке очолює полковник Микола Беззубенко, здійснює контроль над різними сферами економіки країни, серед котрих особливе місце займають охорона здоров’я та бюджет. Сам Беззубенко останні роки був відомий як збирач відкатів від постачальників саме медичного устаткування для голови економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка. Після Після перемоги Володимира Зеленського і призначення головою спецслужби Івана Баканова, Беззубенко отримав підвищення всередині контророзвідки.

Дружина Беззубенка багато років офіційно ніде не працює. Але з 2016 року почала входити  до складу власників юридичних фірм: ТОВ «Унілекс Групп» , ТОВ «Статус-М», ТОВ ЮК «Консіл’єрі», ТОВ «Лігал Контрол». У жодної з компаній немає сайту, у трьох – навіть телефону. Їх неможливо знайти для замовлення адвоката.

З інформації судового реєстру відомо, що юристи з компаній Юлії Беззубенко обслуговують чимало великих і відомих клієнтів. Наприклад, троє юристів представляли у судах щонайменше п’ять фірм, котрі належать, або котрі пов’язані із родиною Фісталів, великими гравцями фармринку. Мова йде про ТОВ «Медгарант», ТОВ «Медікалгруп-Україна», ТОВ «Глобалмедгруп», ТОВ «Допомога-1» та ТОВ «Український центр медичних технологій». Частина цих фірм регулярно приймають участь у державних тендерах на постачання ліків або медобладнання і є великими імпортерами ліків або медичних товарів.

Є навіть випадок, коли юристи дружини СБУшника захищали фірму від розслідування СБУ. Йшлося про закупівлі інвалідних візків Фондом соцзахисту у компанії «Форвард-Орто». Слідство встановило, що на кордоні вартість товару занижують – щоб мінімізувати митні платежі, а потім навпаки завищують – коли продають Фонду. Йшлося про можливе розкрадання 150 млн грн. бюджетних коштів, котрі зливалися на рахунки спеціально під цю аферу оформлених ФОПів.

Справу вела поліція – однак докази збирало саме Головне управління по боротьбі з корупцією СБУ. На основі зібраної силовиками інформації суд арештував рахунки ФОПів на суму близько 28 млн грн.

Однак юристи Беззубенко ці арешти в судах познімали. Згодом провадження взагалі закрили, нібито за відсутністю складу злочину – хоча у судових ухвалах про арешти розписана мало не вся доказова база, включно з НСРД.

У 2017 році один із юристів Беззубенко отримав довіреність від компанії «Лінк-Медитал», фігуранта діалізних війн, до яких була причетна і контррозвідка СБУ.

«Лінк-медитал» має статус другого найбільшого дилера препаратів для перитонеального діалізу в країні. Юрист Андрій Поцелов представляв «Лінк-Медитал» у судах проти АМКУ, який відмовлявся задовольняти скарги дилера щодо державних тендерів.

В той же час економічна контррозвідка спільно з поліцією розслідували кримінальне провадження щодо компанії «Діавіта», на той час найбільшого дилера і фігуранта згаданої історії з відкатами Семочко.

Юридична фірма «Унілекс Групп» існувала і до Юлії Беззубенко, але саме з її приходом річні обороти виросли вдвічі, а чистий прибуток – у 4-7 разів. Загалом же станом на літо 2019-го «Унілекс», «Статус» і «Консіл’єрі» отримали понад 14 млн грн  чистого прибутку і випладити дружині СБУ-шника майже 6 млн грн. дивідендами.

Сам Беззубенко користується автомобілем, що записаний на Миколу Щирука – бізнес-партнера Юлії Беззубенко по «Юркомпанія «Статус-М». Щирук навіт заявив, що є адвокатом Беззубенка.

Нагадаємо, Миколи Беззубенка має коштовну нерухомість у столиці й за кордоном, а також елітний автопарк, неспівмірні з офіційними доходами.