Нова фірма «труханівців» узяла 4 мільярди на трирічний догляд доріг Полтавщини
24.12.2019   //  

ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Полтавської ОДА 20 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «РДС-Полтава» утримання місцевих доріг протягом трьох років за 3,77 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На 2020-2022 роки замовили експлуатаційне утримання 7 820 км місцевих автодоріг, а саме ліквідацію вибоїн, очищення снігу, обробку протиожеледними матеріалами тощо.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів і робіт із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Ціна угоди всього на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 3,87 млрд грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеситів Олега Наливанного і Валерія Короткова, яке очолило Топ-10 дорожніх підрядників у 2018 році.

Засновниками створеної в жовтні фірми «РДС-Полтава» є одеське ТОВ «Ростдорстрой» і «Пясечинська дорожня будівельна компанія» («Piaseczyńska drogowa budowlana kompania Sp. z o.o.», Польща). Директором є Олександр Ращупкін, який керує ПП «Київшляхбуд».

Польська фірма спершу належала Олександру Полюляху, власнику полтавського ТОВ «Будівельна група «Євромістобуд», а згодом її переоформили на Івана Темнохуда.

Асфальтобетонні і щебенево-мастикові суміші переможцю поставлятимуть такі фірми:

  • ТОВ «Рабус», яке належить ТОВ «Ультранова» Вадима Скиданенка; остання фірма раніше значилась засновником ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія»;
  • ТОВ «АБЗ» Миколи Патенка, власника ПрАТ «Миргородський агрошляхбуд»;
  • ТОВ «Рента Лізинг» вірґінської «Лонгрідж Трейдинг Лімітед» Олександра Жукова і Олександра Рацкевича;
  • ТОВ «Доррембудтрест» Володимира Головка, Дмитра Білоконя і Віктора Легких; за даними телеканалу «Останній бастіон», це відповідно син екс-голови ОДА, син екс-заступника голови ОДА і син фінансового директора «Агентство місцевих доріг…».

 «Ростдорстрой» разом із «Київшляхбудом» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його кінцевими бенефіціарами через фірми «Оттема» (Угорщина), «Мурфілд Індастріз Ел.Пі», «Логоформ Корп» і «Хіллмонт Інк» (Кіпр) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова, а директором є Олексій Андрюшин.

Із 2016 року НАБУ веде кримінальне провадження щодо можливої розтрати 800 млн грн. на тендерах Трухановим, посадовцями міськради, «Ростдорстрою» і низки інших фірм.

Полтавська ОДА тоді ще на чолі з Валерієм Головком заснувала «Агентство місцевих доріг Полтавської області» у 2018 році. Директором держпідприємства став Олексій Басан – колишній старший оперуповноважений Управління СБУ в Полтавській області.

У листопаді 2019 року головою Полтавської ОДА був призначений Олег Синєгубов.