Дружина СБУшника зі «схеми Семочка» інвестувала купу грошей у нерухомість Чорногорії
24.12.2019   //  

Микола Беззубенко

Родина начальника першого управління економічної контррозвідки СБУ Миколи Беззубенка має коштовну нерухомість у столиці й за кордоном, а також елітний автопарк, неспівмірні з офіційними доходами. Про це йдеться у розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Микола Беззубенко останні роки був відомий як збирач відкатів від постачальників медичного устаткування для голови економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка. Після перемоги Володимира Зеленського і призначення головою спецслужби Івана Баканова, Беззубенко отримав підвищення всередині контророзвідки.

Беззубенко ніколи офіційно не мав бізнесу – практично все життя пропрацював у СБУ. Дружина останні років 10 ніде не працювала, вочевидь увесь цей час вона у відпустці по догляду за двома дітьми. Доходи від юридичних компаній Юлія Беззубенко, за даними програми, офіційно почала отримувати з кінця 2017 року, тобто у же після того, як родина скупила більшу частину вказаного вище майна.

Разом з тим, судячи з наявної інформації, Беззубенку видали ще і службову квартиру від СБУ. Цього року його дружина почала вказувати у реєстраційних даних фірм квартиру в ЖК «Джек Хаус». Ця квартира має статус службової квартири СБУ. За законом єдина обставина, за якої вже забезпечений житлом СБУ-шник може отримати службову квартиру – це коли його житло настільки далеко від роботи, що він геть не може виконувати свої трудові обов’язки. “Француький квартал”, у котрому мешкає Беззубенко, розташований в самому центрі Києва, за 10 хв їзди від його управління.

Окрім того, дружина Беззубенка є власницею низки юркомпаній, чиї адвокати обслуговують та захищають у судах великих гравців фармацевтичного та медичного ринку, постійних учасників державних тендерів та великих імпортерів. Тобто тих, чиї порушення має за потреби розслідувати її чоловік, адже його управління в економічній контррозвідці СБУ контролює зокрема сфери охорони здоров’я та бюджету.

Окрім того, у реєстрі нерухомості Чорногорії знайшлося дві квартири, власницею котрих у 2015р. стала українка на ім’я Юлія Беззубенко, вочевидь – дружина Беззубенка. Квартири розташовані у курортному містечку Будва на березі Адріатичного моря. Одна з них у районі Госпоштіна. Це найпрестижніша частина міста, поблизу історичного центру і моря. Квартири аналогічної площі тут  зараз продають за 130 тис євро.

Навесні 2018 року Юлія Беззубенко виписала довіреності на представництво своїх інтересів у банках Чорногорії на Аліну Жупій. Тоді ж на чорногорських сайтах з’явилась новина: компанія “Status stroy group” якою керує жінка з таким самим ім’ям, починає будувати житловий комплекс у курортному місті Бечічі, поряд з Будвою. Офіційний власник забудовника – Олександр Юрченко. Попри те, що це досить поширене ім’я, об’єкт просуває агенція нерухомості зі схожою до забудовника назвою  «Статус-М». А співробітниця «Статусу», котра адмініструє його сторінку у Facebook,  має у друзях лише одного Олександра Юрченка з родиною. Це колишній колега Беззубенка по СБУ, його односельчанин і, як повідомляють джерела програми – дядько.

Батьки Беззубенків також мають кілька квартир у центрі Києва.

У новобудові бізнес-класу на Печерську (Кахи Бендукідзе, 2) на маму СБУшника записана 1-кімнатна квартира, вартістю під $80 тис. Її проінвестували в 2015 році одразу після того, як продали 2-кімнатну батька Беззубенка в іншій новобудові (Краківська, 13-Б). Квартири співмірні по ціні, однак незрозуміло – звідки взяли гроші на придбання батькової. Батьки Беззубенка ніколи не мали бізнесу. За даними програми, мати працювала в лікарні, а батько працює на заводі із зарплатнею у 2 тисячі гривень. Говорити з журналістами він відмовився.

На тещу Беззубенка Валентину Саєнко зареєстрована ще одна 1-кімнатна квартира у тій же Печерській новобудові, де й мамина. Окрім того у 2013 році теща стала власницею квартири у ще одній новобудові (Лобановського 150-г) площею у понад 100 кв.м. і вартістю в 4,5 мільйони гривень. Джерела походження коштів – невідомі.

Офіційно теща Беззубенка підприємець. Але її основний вид діяльності – роздрібна торгівля з лотків і на ринках, та, за даними програми, жодних офіційних прибутків за останні років 10 вона не отримувала. При цьому тесть із тещею  живуть не у накуплених квартирах у столиці, а у рідному селі в Київській області. Адже саме з тещиного будинку в Рокитному вранці виїжджають по черзі автівки тещі та тестя.

На тестя у 2017 р. оформили 4-кімнатну квартиру площею 160 кв.м. у ЖК «Французький квартал», де за спостереженнями програми нині й проживає контррозвідник СБУ Микола Беззубенко з родиною. Будинок бізнес-класу, ринкова вартість такої квартири без ремонту – наразі від $250 до $340 тис.

Тесть є співвласником компанії «Інвапол», яка торгує візками й ліками, окрім того, з початку року – ФОП, торгує рибою. Але доходів з жодного із цих бізнесів чи зарплати у нього, як і в тещі, за останні років 10 не було. Поговорити з тестем також не вдалося.

У автопарку Беззубенків є Lexus RX 200T (придбаний новим у 2016р, може коштувати від $50 тис) та Touareg (придбаний новим у 2013р, також від $50 тис). Ці автівки записані на СБУшника і його дружину Юлію Беззубенко. Однак наразі дружина  їздить на новому BMW X7, який цього року оформили на сторонню особу – Катерину Фоміну. На питання про авто вона спочатку запевняла, що не має ніякої машини, потім згадала, що видала довіреність на якусь далеку родичку.