На «довбенківські» фірми перевели 286 мільйонів за «вирішення питань» у Мінюсті – слідство
20.12.2019   //  

Юрист Андрій Довбенко та пов’язані з ним компанії фігурують у кримінальному провадженні НАБУ/САП щодо хабарів за вирішення у Міністерстві юстиції питань з виконавчими провадженнями. Про це «Нашим грошам» стало відомо з ухвали слідчого судді Солом’янського райсуду Києва Оксани Криворот від 26 липня 2019 року у справі 760/11124/19, копія якої є у розпорядженні редакції.

Андрій Довбенко та Анна Огренчук

Андрія Довбенка називали смотрящим за Мін’юстом у часи Павла Петренка (2014-2019 рр). Саме на його весіллі з керуючим партнером LCF Law Group Анною Огренчук у Франції прогуляв День Незалежності 2019 р. керівник Офісу Президента Андрій Богдан.

З ухвали відомо, що детективи НАБУ проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні 52019000000000180 від 28 лютого 2019 року. Детектив НАБУ Андрій Легін звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором САП Аліною Жовницькою (начальник відділу Жовницької – Василь Кричун), у якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів «Укрексімбанку», які містять банківську таємницю. Легін повідомляв, що назване вище провадження відкрито за фактом одержання службовими особами Мін’юсту та департаменту державної виконавчої служби неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення та невчинення в інтересах третіх осіб дій з використанням службового становища та вчинення суб’єктами підприємницької діяльності фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів.

Андрій Довбенко

Як вбачається із матеріалів клопотання, в період з грудня 2015 року до часу подання клопотання детектива, від ряду підприємств та банківських установ, які є стягувачами чи боржниками у виконавчих провадженнях, що перебувають у провадженні департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту здійснювались перерахування коштів із призначенням платежів «за юридичні послуги» на рахунки ТОВ «Юридична фірма «Неоклеус та Довбенко» (детальніше про цю компанію читайте в матеріалі «Кіпрського партнера смотрящого за Мін’юстом України осудили на 2,5 роки в’язниці, але він так і не сів», офіційно структура записана на офшорку «Ніатрекс бізнес ЛТД»). Також гроші перераховувались на ТОВ «Юридична фірма «Ен енд Ді» (згідно даних Youcontrol, 2017 р. засновником компанії була офшорка «Ніатрекс бізнес ЛТД», а бенефіціаром – Андрій Довбенко) та ТОВ «Юридична фірма «Евріс» (бенефіціаром досі вказаний Андрій Довбенко). Бенефіціарним власником усіх трьох структур, каже слідство, є одна особа.

У період часу з 14 грудня 2015 року по 29 січня 2018 року за вказаною схемою через рахунки ТОВ «Неоклеус та Довбенко» було проведено грошові кошти в сумі понад 125,3 млн грн, у період з 17 травня 2017 року по 29 грудня 2018 року через рахунки ТОВ «Юридична фірма «Ен енд Ді» – 37,4 млн грн, у період з 4 жовтня 2017 року по 31 грудня 2018 року через рахунки ТОВ «Юридична фірма «Евріс» – 123,5 млн грн. Загальна сума проводок склала 286,2 млн грн.

В подальшому, частина вказаних коштів із аналогічним призначенням платежів «за юридичні послуги» перераховувались на рахунки підприємств, які фігурують у кримінальних провадженнях різних правоохоронних органів як юридичні особи із ознаками фіктивності та податкові ями: ТОВ «Консалтингова фірма «Профіт-груп», ТОВ «Лігаларм», ТОВ «Лавінія», ТОВ «Юст Сервіс», ТОВ «Лігал протекшн», ТОВ «Правнича гільдія», ТОВ «Капітал правозахист», ТОВ «Міжнародна правова безпека», ТОВ «Хакен», ТОВ «Факс ЛТД», ТОВ «Арном Груп», ТОВ «Альт Форм», ТОВ «Травел Компані», ТОВ «Аср Автосервис Рентал», ТОВ «Стайліка», ТОВ «Гротекс плюс», ТОВ «Юнкер плюс», ТОВ «Експерт-Кредит Плюс», ТОВ «Лайнінгер», ТОВ «Експрес Оіл», ТОВ «Рефул Ресурс», ТОВ «Агромат-Інвест», ТОВ «Мега Старт», ТОВ «Альберо Транс Груп», ТОВ «Еліт Фінанс Групп», ТОВ «Аріо Концепт», ТОВ «Інвестменс Компані».

Частина коштів перераховувалась на рахунки ФОПів з призначенням «за надання послуг», в тому числі юридичних, інформаційних, консультаційних тощо. Зокрема, в ухвалі йдеться про ФОП Коронський Олексій Ігорович. Людина з таким ПІП фігурує в матеріалі «Наших грошей» «Єдиним партнером СЕТАМу став майданчик, який належав зберігачу майна Мін’юсту». Компанія ТОВ «Укравтомаз», власником і керівником якої раніше значився Коронський, стала першим електронним майданчиком, який Міністерство юстиції 19 вересня 2018 року долучило до партнерської програми ДП «СЕТАМ» з продажу арештованого майна. У 2016 році Коронський згадувався як зберігач майна від шепетівського МРВ ДВС ГУЮ у Хмельницькій області.

Також в ухвалі згадується ФОП Гронь Дмитро Миколайович. Людина з таким ПІП фігурує в деклараціях Миколи Гроня як син декларанта. Микола Гронь подав низку декларацій кандидатів на голову чи його заступників різних структур, зокрема 2 грудня 2019 року – декларацію кандидата на голову Держагентства з управління зоною відчуження. Допущений до співбесіди кандидата на зайняття посади першого заступника голови Держагентства лісових ресурсів.

Також, за версією слідства, частина коштів перераховується на рахунки ФОП Бондар Олена Ігорівна, ФОП Петров Гліб Олександрович, ФОП Ройко Роман Іванович, ФОП Багатюк Павло Олександрович, ФОП Мартиненко Віталій Володимирович, ФОП Андрюхіна Тетяна Олександрівна, ФОП Нежибовський Віталій Михайлович, ФОП Новаковський Петро Михайлович, ФОП Віровець Денис Володимирович, ФОП Чернишов Олександр Олександрович, ФОП Тодоров Андрій Васильович, ФОП Городнюк Віталій Валерійович, ФОП Конончук Олег Володимирович, ФОП Мельник Тарас Артурович, ФОП Рудь Микола Володимирович, ФОП Рабенко Сергій Львович.

Петро Пінкас

Частина коштів, за версією слідства, під виглядом поворотної фінансової допомоги перераховувалися на рахунки наступних підприємств: ТОВ «Агросинергія» та ТОВ «ТД «Агросинергія» (бенефіціарним власником обох компаній значиться Петро Пінкасоднокурсник колишнього міністра юстиції Павла Петренка), ТОВ «Чугуївський масло завод», ТОВ «Бранте», ТОВ «Юридична Асоціація «Евріс», ТОВ «Юридичне об’єднання «Евріс», ТОВ «Юридична Компанія «Евріс», ТОВ «Юридична фірма «Синергія», ТОВ «Юридична Спілка «Евріс», Адвокатське об’єднання «Евріс», ТОВ «Юридична фірма «Ел Сі Еф» дружини Андрія Довбенка Ганни Огренчук.

Надалі, згідно отриманих слідством відомостей, кошти перераховувалися у готівку та передавалися службовим особам Міністерства юстиції та департаменту державної виконавчої служби міністерства за проведення чи непроведення виконавчих дій, прийняття рішень у виконавчих провадженнях.

ТОВ «Юридична фірма «Неоклеус та Довбенко», ТОВ «Юридична фірма «Ен енд Ді» та ТОВ «Юридична фірма «Евріс» здійснювали перерахування коштів на рахунки вищезазначених суб’єктів підприємницької діяльності, що були відкриті в «Укрексімбанку», що підтверджується банківськими виписками, отриманими тимчасовим доступом на підставі ухвал слідчого судді Ади Педенко від 7 та 8 травня 2019 року.

Олексій Воробйов

За даними Єдиного державного реєстру декларацій, департамент державної виконавчої служби 2016 року очолювали Олена Терлецька та Дмитро Поліщук. У 2017-2018 директором департаменту був Юрій Моісеєв. 2019 року новим керівником департаменту став Олексій Воробйов, пішов з цієї посади у вересні. Зараз департамент державної виконавчої служби очолює Максим Кисельов.

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші»