Прокуратура розслідує розтрату чиновниками та комунальниками Кличка 500 мільйонів на ремонті двох мостів, басейну, трамвайної лінії
16.12.2019   //  

Прокуратура вважає, що службовці КК «Київавтодор», КП «Київпастранс», управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської РДА, управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА, Київського пологового будинку №3 розтрачують бюджетні кошти при проведенні робіт у Святошинському районі Києва на шести об’єктах загальною вартістю 494 млн грн. Про це написав Олександр Глазунов у виданні «КиевVласть».

Так, слідчі розслідують реконструкцію басейну КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» по вул. Василя Кучера, 5 у Святошинському районі за 17,2 млн грн. Договір на проведення робіт був укладений у жовтні 2018 р., а замовником виступило управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської РДА. Виконавець – ТОВ «Бест Констракшн».

Також правоохоронці звернули увагу на реконструкцію і будівництво трамвайної лінії від вул. Гната Юри до ЗАТ «Кисневий завод». У листопаді 2018 р. КП «Київпастранс» замовив ці роботи ТОВ «Україна-Енергосервіс ЛТД»  на загальну суму 13,89 млн грн.

В матеріалах справи повідомляється про інтерес слідчих до капремонту приміщень школи №13 по вул. Генерала Потапова, 3. Договір було укладено у квітні 2019 р. між управлінням освіти, молоді та спорту Святошинської РДА  і ТОВ «ВКП «Енерготехкомплекс» за 1,24 млн грн.

Крім того, в рамках кримінального провадження прокуратура вивчає роботи по тендерам, які проводила комунальна корпорація «Київавтодор». Так, у травні 2019 р., «Київавтодор» замовив ТОВ «Основа» капремонт пішохідного мосту через лінію швидкісного трамвая біля кінотеатру «Лейпциг» за 36,6 млн грн., а ТОВ «Укртрансміст» – капремонт шляхопроводу на перетині просп. Комарова і Леся Курбаса із залізницею Київ-Волинський-Святошино (біля платформи «Борщагівка») за 413 млн грн.

В матеріалах справи згадується капремонт з переплануванням першого поверху акушерського відділення №2. Договір на виконання цих робіт укладений у липні 2019 р. між Київським пологовим будинком №3 і ТОВ «Абсолют-Клімат» за 12,2 млн грн.

На підставі ухвали суду від 19 листопада прокурори отримали доступ до документів шести приватних фірм, які зберігаються в Державній податковій службі (інформацію про рахунки платника у банку, фінансові та балансові звіти тощо).

В ухвалі уточнюється, що кримінальне провадження було відкрито за заявою депутата Київради, прізвище якого не називається.

Засновником київського «Укртрансмосту» є Микола Карнаков, директор Ірина Філяєва. Фірму пов’язують з ТОВ «Фінансово-промислова група «Альтком», яке за часів президентства Віктора Януковича отримало близько 9 млрд грн. держзамовлень. Власником цієї групи є донецький бізнесмен Олександр Тісленко.

Власником і керівником ТОВ «Абсолют-Клімат» значиться мешканець Києва Вячеслав Березовський.

Засновниками ТОВ «Україна-Енергосерсіс, ЛТД» є Тамара, Володимир і Олександр Гутирі. Фірма згадувалася в кримінальному провадженні за фактом можливої розтрати 54 млн грн. керівництвом КО «Київзеленбуд». Як встановила поліція, у 2016-2017 рр. посадовці «Київзеленбуду» під час закупівель різних робіт і послуг залучали підконтрольні фірми, які не мали штату працівників, але все одно вигравали тендери. Серед таких підприємств вказувалося і «Україна-Енергосерсіс, ЛТД».

Власниками ТОВ «ВКП «Енерготехкомплекс» значаться житель Херсона Василь Павловський і киянка Наталія Єрмак, директор – Владислав Єрмак. Ця фірма – фігурант кримінальної справи за фактом можливого привласнення бюджетних коштів посадовцями управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської РДА та місцевої комунальної керуючої компанії. Як з’ясувала Нацполіція, «Енерготехкомплекс» в 2018 р. нібито проводило на замовлення чиновників капремонти та роботи з термомодернізації об’єктів архітектури, а в подальшому перераховувало отримані гроші на рахунки сумнівних підприємств.

Засновником ТОВ «Бест Констракшн» є мешканка села Перерив Коломийського району Івано-Франківської області Альбіна Кісленко.

Засновниками київського ТОВ «Основа» вказані директор фірми Юрій Карпенко, Вячеслав Орлов, Віктор Карпенко, Алла Кондратова, Семен Новофастовський, Лариса Байбара, Лідія Миронова. «Основа» є фігурантом низки кримінальних проваджень. Так, підприємство «засвітилося» в одній справі з КК «Київавтодор»: правоохоронці припускали, що при проведенні дорожніх робіт в Києві посадові особи низки підприємств займалися розкраданням і відмиванням бюджетних коштів.