Донецький офіс АМКУ взявся за підприємців з пулу «ручних фопів Луганського КЕВ»
13.12.2019   //  

Донецьке територіальне відділення АМКУ оштрафувало підприємців Сергія Волка та Дмитра Дмитренка на загалом 68 тис. грн за подання інформації на вимогу у неповному обсязі. Про це свідчать рішення Відділення від 4 грудня.

Підприємці Сергій Волк та Дмитро Дмитренко входять до невеликого переліку підрядників Луганського КЕВ, котрі займаються поставками дров твердолистяних порід. Загалом близько тридцяти суб’єктів регулярно приходять на аукціони виключно по двоє.

«Наші гроші» фіксували переплату на закупівлях – 30% на кожному кубічному метрі двердолистяної деревини, а також випадки, коли учасники-переможці розкидали банківську гарантію, видану на один тендер, на ще дві-три закупівлі – просто аби забезпечити видиму конкуренцію товаришам. Крім того, «переможені» учасники нерідко приходили взагалі без банківських гарантій.

Кошти регулярно ділять дві групи підприємців – харківська та запорізька (детальніше у матеріалі «Як луганські тиловики пиляють на дровах»).

У період від літа 2015 року по кінець 2018 року КЕВ Луганська провів закупівлі дров на 288,49 млн грн. З початку цього року було завершено ще 58 аукціонів на суму 125,50 млн грн.

4 грудня Донецьке ОТВ АМКУ прийняло рішення про накладення на згаданих підприємців по 34 тис. грн штрафу за подання інформації на вимогу у неповному обсязі.

Із тексту рішень відомо, що антимонопольники розпочали справу за ознаками тендерної змови Волка та Дмитренка ще у 2018 році. У липні минулого року їм були надіслані листи з вимогою надати інформацію, необхідну регулятору для дослідження обставин справи.

Вимога включала надання даних по 18-ти пунктам. Підприємці залишили без відповідей запити за 1-17 пунктами (Дмитренко) та 1-15, 17 пунктами (Волк).

Крім того, обидва ФОПи у різний спосіб пояснили, що зареєстровані як підприємці у Харкові, а обласні територіальні відділення АМКУ «мають здійснювати свої повноваження за територіальним принципом», а отже «законних підстав для надання затребуваної у вимозі інформації не вбачається».

Відзначимо, Дмитро Дмитренко протягом 2017-2019 років підписав із Квартирно-експлуатаційним відділом Луганська 9 контрактів загальною вартістю 14,02 млн грн. На рахунку Сергія Волка 8 договорів за 13,83 млн грн. Поміж собою ці підприємці конкурували на двох закупівлях.