Розробники грального законопроекту пов’язані з комітетом тестя Зеленського
11.12.2019   //  

Над законопроектом «Про державне регулювання діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор», який був поданий в Верховну Раду урядом, працювали юристи «Eterna Law». Про це йдеться в матеріалі програми «Watchdogs.Розслідування».

Раніше юридична фірма називалася «Астапов і партнери», її заснував Андрій Астапов.  Фірма має представництво в Москві, а сам Астапов представляється членом Арбітражного суду Торгово-промислової палати Росії. Раніше Астапова виключили з Королівського інституту Арбітрів Великобританії через порушення фінансової дисципліни.

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія зізнався, що саме він залучив Астапова до розробки законопроекту.

Юрфірма «Eterna Law» представляла інтереси «Газпрому» в судових тяганина з «Нафтогаз Україна».

Також «Eterna Law» назвав Борис Баум фірмою, яка запросила його в якості експерта попрацювати над законопроектом про легалізацію грального бізнесу. Нині Баум входить до робочої групи з розробки законопроекту.

Баум відомий як представник «лужниківської» групи, до якої належать російські бізнесмени Олександр Бабаков, Євгеній Гінер та Михайло Воєводін. Їм, зокрема, належить група VS Energy, яка в Україні володіє низкою обленерго.

Раніше Баум був власником компанії «First National Lotteri Ltd.», яка має відношення до російської «Першої національної лотереї». Нині він громадянин Латвії та власники зареєстрованих у Юрмалі компаній «Banita Limited», «Himalita Limited», «Maslav Limited» та «Brenrose limited». Перші три були фігурантом скандалу навколо власності готелю «Київська Русь».

Від «Наших грошей»

Клієнтом юрфірми «Eterna Law» є  букмекерська компанія ТОВ «Парі Матч» Едуарда Швіндлєрмана і Тетяни Білоруської. Цій фірмі належить марка Pari Match (сайт – www.parimatch.com).

Минулого року проект компанії «Parimatcho» рекламували актори студії «Квартал-95», лідером яких був тоді нинішній президент Володимир Зеленський. Через заборону букмекерської діяльності компанія працює як «лотерея тото».

Співзасновником «Eterna Law» є Олег Мальський. Він, за даними «Економічної правди», брат Маркіяна Мальського, якого в липні президент Зеленський призначив головою Львівської облдержадміністрації.

Олег Мальський є головою наглядової ради громадської організації «Всеукраїнська організація «Зелений Фонд. Подолання гуманітарних та екологічних катастроф». До обрання народним депутатом від «Слуги народу» цю ГО очолював Олег Бондаренко, який нині став головою парламентського комітету з питань екології.

Бондаренко був радником кандидата в президенти Володимира Зеленського з екологічних питань, він представляв «Зелений фонд» на переговорах з виконкомом Криворізької міськради з питань покращення екологічної ситуації в місті. «Зелений фонд» в липні оприлюднив свій рейтинг найбільших промислових забруднювачів, до якого потрапило «ArcelorMittal Кривий Ріг». Це співпало з відкриттям кримінальної справи проти підприємства Службою Безпеки України після крити екологічної політики меткомбіната з боку Володимира Зеленського.

Помічником нардепа Бондаренка на громадських засадах є Володимир Кияшко, це тесть Зеленського. Бондаренко стверджує, що Кияшко займається технологією переробляння шламових відходів у дорожнє покриття.