ДБР розслідує, як Академія прокуратури віддала майже 2 гектари в обмін на квартири в сумнівному ЖК «Укрбуду» на околиці
11.12.2019   //  

Державне бюро розслідувань із липня розслідує кримінальне провадження щодо неправомірних дій службових осіб Національної академії прокуратури України, Генеральної прокуратури України, Київської міської державної адміністрації та приватних компаній щодо забудови ділянки академії на вул. Сім’ї Хохлових, 8 у Києві. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 29 листопада.

У 2013 році ділянку площею 1,72 га по вул. Сім’ї Хохлових, 8 було відведено у постійне користування Національної академії прокуратури України  для будівництва, експлуатації та обслуговування навчальних корпусів НАПУ.

У 2014 році на замовлення НАПУ Державний будівельний комбінат Управління справами Верховної Ради України розробив проект будівництва корпусів, гуртожитку та інших приміщень академії, на що витратили близько 25 млн грн державних коштів.

Однак, навчальні корпуси там так і не з’явилися. Натомість був розпочатий процес забудови ділянки житлом. Так, у вересні 2018 року за результатами конкурсу з двома учасниками (ТОВ «Буча Міськбуд» і ТОВ «Боричів Тік») НАПУ уклало договір про дольову участь у будівництві житла для працівників НАПУ та членів їх сімей на вказаній ділянці із переможцем – ТОВ «Боричів Тік».

За цим договором НАПУ отримало (взамін на фактичну передачу вказаної ділянки для будівництва) від ТОВ «Боричів Тік» у власність майнові права (нічим, окрім акта прийому-передачі, не зафіксовані та не зареєстровані) на 11 квартир (1, 3 і 10-кімнатні) загальною площею 1696,33 кв м в будинку за адресою: м. Київ, вул. Бориспільська, 18, де ділянка, належна державній установі «28 УНР» Міноборони, арештована. Ця ділянка знаходиться на відстані 23 кілометрів від НАПУ на околиці Києва. Крім того, встановлено, що у ЖК «Чарівне місто», який на ній будується, 10-кімнатних квартир немає. Як відомо, будівництво цього ЖК девелоперами «Укрбуд» і Perfect Group за землях Міноборони є предметом кримінального розслідування.

Надалі у березні 2019 року КМДА за ініціативою ректора НАПУ змінило цільове призначення ділянки по вул. Сім’ї Хохлових, 8 – з будівництво навчальних корпусів на багатоквартирну житлову забудову.

Як вказує слідство, вказані дії ректора НАПУ суперечать статуту та інтересам НАПУ, квартири не можуть бути виділені як службове житло для працівників НАПУ, які не мають на це права відповідно до вимог законодавства (під видом цієї мети укладено вказану угоду).

При цьому, за даними слідства, вказана незаконна діяльність ректора НАПУ та інших службових осіб відбувалась з відома та за погодженням з керівництвом ГПУ, спільно зі службовими особами КМДА та його структурних підрозділів.

Як вказується в ухвалі, станом на 14.11.2019 ділянка по вул. Сім’ї Хохлових, 8 огороджена парканом, на ній розташовано купи ґрунту. При цьому будівельні роботи не ведуться, будівельної техніки чи будь-яких осіб немає.

Нагадаємо, що 10 травня Департамент містобудування КМДА видав Нацакадемії прокуратури України нові містобудівні умови та обмеження на будівництво житлово-громадського комплексу (з будинками висотою до 73,5 м, тобто 25 поверхів). При цьому старі МУО від грудня 2013 року втратили чинність.

У серпні академія і «Боричів Тік» отримали дозвіл ДАБІ на будівельні роботи. Підрядником забудови вказане ТОВ «Канбуд», засновниками якого є ТОВ «Холдинг строй» (80%), Ігор Ніконов (10%) і АТ «ЗНВКІФ «Авант» (10%), який контролює Ігор Ніконов.

ТОВ «Боричів Тік» було створене у 2016 році компанією «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації» Дмитра Овсія, що відомий як юрист екс-чиновника КМДА, а нині девелопера Андрія Вавриша. Ще одним засновником фірми «Боричів Тік» був венчурний фонд «Еверест», керівником якого з 2016 по 2019 рр був Вадим Струневич, який став нардепом від «Слуги народу», а після нього – Дмитро Овсій.

У грудні 2018 року засновником фірми «Боричів Тік» стало ТОВ «Сучасний квартал», до якого у липні приєднався АТ «ЗНВКІФ «Навіс».

Засновниками ТОВ «Сучасний квартал» є Денис Морозов, Сергій Лихицький, Роман Шарго, анастасія Шимчук і Дмитро Махно. Денис Морозов станом на 2018 рік був керівником департаменту продажів девелоперської компанії KAN Development.

ТОВ «Сучасний квартал» зареєстрований за однією адресою (Київ, вул. Болсуновська, 13-15) із ТОВ «Канбуд».

Зауважимо, що ділянка 1,72 га Нацакадемії прокуратури входить до проекту ЖК UNIT.Home. Цей житловий комплекс охоплює також сусідні ділянки, а саме понад 22 га, які перебувають в оренді ТОВ «Юніт Холдінгс» Василя Хмельницького. На цій же території знаходиться корпоративне містечко UNIT.Сity.