З думками про супермаркети і Новий рік, виробник ікри бреше на етикетках «камчатскай зєрністай» – АМКУ
10.12.2019   //  

Київське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ПП «СВ-Імпекс Ко» на 20 тис. грн за розміщення на етикетках упаковки ікри лососевої зернистої неправдивої інформації про місце походження продукту. Про це свідчить рішення Відділення від 28 листопада.

Антимонопольники дослідили етикетки ікри виробництва ПП «СВ-Імпекс Ко» з російськими написами «затока Анива», «Камчатка», «Сахалин», «Анива», «Курильская гряда», «Парамушир» тощо, та вирішили, що виробник вводить споживачів в оману, адже імпортує продукцію з Данії та США, а не з Росії, у складі якої перебувають перелічені географічні місця.

Ще влітку цього року у компанії повідомляли АМКУ, що прийняли рішення призупинити випуск продукції червоної ікри власних торгових марок «Камчатская зернистая» та «Огни Камчатки» у відповідь «на законодавчу заборону щодо імпорту сировини – ястику форелі та горбуші, з яких вироблялася ікра, пропонована на продаж».

Так, мовляв, за договорами 2016-2017 років підприємство імпортує з Данії рибпродукт «форель ікра», а зі штатів завозить «заморожену лососеву ікру». При цьому, «СВ-Імпекс Ко» продовжило реалізовувати ікру під ТМ «Камчатская зернистая». Як пояснили в компанії, припинення постачання до низки великих супермаркетів «призведе до дуже великих штрафних санкцій, недоотримання прибутку та, як наслідок, призведе до фінансових збитків».

Щодо збуту ТМ «Огни Камчатки», то підприємство запевнило, що випуск та реалізація «Ікри червоної лососевої зернистої» цієї торгової марки тимчасово призупинене з 15 травня 2019 року.

Додатково антимонопольники встановили, що на упаковках досліджуваної ікри зазначено, що виробником продукції є – ТОВ «Рибкоппродукт», проте ця компанія на підставі Договору на переробку давальницької сировини лише переробляє отриману від ПП «СВ-Імпекс Ко» сировину та передає ці й же компанії готову продукцію. Крім того, саме «СВ-Імпекс Ко» замовляє упаковку та надає її для фасування продукції – «Рибкоппродукту». Отже, виробником є саме «СВ-Імпекс Ко».

«ПП «СВ-Імпекс Ко» починаючи з вересня 2016 року по поточний період 2018 року виготовляє та реалізує «Ікру червону лососеву зернисту» в асортименті із сировини, яка не має походження з географічних місць, що зазначені на Етикетках упаковок продукції», – констатували спеціалісти Київського ОТВ АМКУ.

За поширення недостовірної інформації та введення в оману покупців ікри, АМКУ виписав підприємству штраф у розмірі 20 тис. гривень та зобов’язав припинити порушення.

Засноване у 2008 році ПП «СВ-Імпекс Ко» належить Володимиру Сєрову (35%), Юрію Нестерову (35%) та Леоніду Гольду (30%).

Нагадаємо, що торік у вересні Київське ОТВ АМКУ надавало «СВ-Імпекс Ко» рекомендації щодо припинення порушення в частині зазначення недостовірної інформації на етикетках ікри. На виконання рекомендацій у підприємства було три місяці.

Керівником Київського ОТВ АМКУ є Олексій Хмельницький, однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєва по навчанню в КІМО.