Фірма Іванющенка з оточенням «Свободи» намагається закріпитися на газовому родовищі
10.12.2019   //  

Державна служба геології та надр ініціювала перевірку Держфінмоніторингом ТОВ «Інжинірингова компанія «Сфера плюс», що видобуває газ в Івано-Франківській області,  на причетність до фінансування тероризму.

Про це пише видання «Олігарх».

Перевірка «ІК «Сфера плюс» відбулася після того, як фірма подала заявку до Держгеонадра на продовження терміну дії спецдозволу на видобуток газу на Коломийському родовищі площею  137 га.

Спецдозвіл фірма отримала на п’ять років у січні 2015 року.

Власником «ІК «Сфера плюс» був ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Нові технології», бенефіціаром якого нині вказаний київський адвокат Олександр Стельмах. Але раніше директором фірми був Іван Аврамов – бізнес-партнер екс-нардепа Юрія Іванющенка, що входив до найближчого кола екс-президента-втікача Віктора Януковича. Олександр Стельмах також отримав повноваження здійснювати контроль за британськими компаніями «Fieldlane Limited» та «Goodlight Capital», які раніше були підконтрольні Іванющенка та Аврамову.

Після зміни влади «Нові технології» поступилися 50% в статутному капіталі «ІК «Сфера плюс» фірмі ТОВ «Стандарт ойл ЛТД» зі Львова, що контролюється авторитетним львівським бізнесменом Володимиром Сваричевським, який був близький до екс-заступника голови Держгеонадр Максима Карпіна.

Попри зміну власників «ІК «Сфера плюс» її директором залишився попередній керівник Василь Матковський.

Від «Наших грошей»

Спецдозвіл «ІК «Сфера плюс»  було видано на початку 2015 року – в перші дні керування Держгеонадра Миколи Бояркіна, який до того очолював департамент з організаційної роботи та персоналу Служби. За даними «Цензор.нет», Держгеонадра за керівництва Бояркіна були підконтрольні партії «Свобода» та її одному з головних спонсорів Ігорю Кривецькому через екс-голову Служби Дмитра Кащука.

Співвласниками  «Стандарт ойл ЛТД» є Руслан Голубців та ТОВ «Чорноморськ 8», яке записане на Лесю Ніколюк.

Руслан Голубцов є директором ТОВ «Галицька енергетична компанія», власником якої є Василь Володимирович Сваричевський. Він з 2002 року була помічником різних народних депутатів з різних партій, останній раз – лідера «Свободи» Олега Тягнибока. «Слідство.інфо» повідомляло, що бізнесмен Сваричевський раніше належав до кримінального угруповування «Рокеро», до якого також входив Ігор Кривецький. Голубців також є директором в інших фірмах Сваричевського – ТОВ «Альпійське містечко», ТОВ «Газ ойл інвестментс», ТОВ «Глобал ойл ЛТД».

Юрій Школяренко, “Наші гроші”