На Оболоні протягують реконструкцію шкільного стадіону найдорожчим учасником попри вказівку АМКУ скасувати торги
09.12.2019   //  

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг, яким регулятор зобов’язав Управління будівництва, архітектури та землекористування Оболонської РДА в Києві відмінити закупівлю робіт з реконструкції одного зі шкільних стадіонів за 26 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 3 грудня.

Весною минулого року Управління будівництва, архітектури та землекористування Оболонської РДА в Києві оголосило тендер на реконструкцію шкільного стадіону, що розташований між навчальними закладами по вулиці Прирічній: між школою І-ІІІ ступенів №226 та навчально-виховним комплексом «Школа І ступеня – гімназія «Оболонь»».

На торги прийшли загалом троє учасників. Замовник відхилив пропозиції двох компаній  (ТОВ «ДУВК» та ТОВ «Будремсервіс»). Найдорожчу пропозицію у 25 млн грн, що надійшла від ТОВ «БК “Ізобуд”», замовник визнав переможною.

При цьому, одне з викинутих підприємств, ТОВ «ДУВК», оскаржило це рішення замовника в АМКУ, довівши, що завка «Ізобуду» також не відповідала вимогам замовника. Зокрема, усупереч вимогам документації на розгляд тендерного комітету компанія:

  • Не подала завірені копії сторінок паспорту уповноваженої особи;
  • Не подала копію статуту у повному обсязі, а лише першу сторінку;
  • Надала скановані копії лише перших та останніх сторінок аналогічних договорів.

По кожному з цих пунктів 3 травня 2018 року Тендерна колегія АМКУ встановила невідповідності вимогам тендерної документації. Відтак, державні уповноважені зобов’язали замовника відмінити процедуру закупівлі – адже усі три конкурсні заявки не задовольняли вимог ТД.

Оскаржуючи рішення регулятора, замовник наполіг, що пропозиція «Ізобуду» все ж задовольняла прописані у документації вимоги.

Резюмувавши доводи замовника, суд вирішив, що:

  • Замовник вимагав копію паспорту від фізичних осіб, але ж усі документи тендерної пропозиції учасника були підписані директором юрособи – Іриною Луценко;
  • Компанія-переможець здійснює діяльність на основі модельного статуту, а отже надання копії лише першої сторінки не порушує вимог ТД;
  • «Ізобуд» подало Довідку про виконання аналогічних договорів, а також витяги з цих договорів, з яких вбачається предмет договору та його аналогічність предмету закупівлі, а також факт укладення самого договору. Отже, вимоги тендерної документації виконані.

Додамо, засноване у 2010 році ТОВ «БК “Ізобуд”» сьогодні належить пенсіонеру з Кривого Рогу Михайлу Шору та Ірині Луценко з Києва.

У період з весни 2017 року фірма отримала від замовників підрядів на загальну вартість 16,97 млн грн. З них 13,98 млн грн отримані за договорами з Управлінням адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабміну, а решта – за контрактами з Управлінням будівництва, архітектури та землекористування Оболонської РДА у Києві.