Через автоматичну довідку ДФС про заборгованість учасники інколи «пролітають» на тендерах, а замовники платять вдвадорога
09.12.2019   //  

Електронна довідка ДФС про відсутність в учасника публічних закупівель заборгованості зі сплати податків і зборів стає лазівкою для усунення конкурента чи штучної чистки замовниками неугодних учасників. Про це свідчать процедури закупівель, опубліковані співзасновником «Clarity App» Миколою Смирновим у «Спільноті реформаторів системи публічних закупівель України» у FB.

Довідка ДФС про відсутність в учасника публічних закупівель заборгованості зі сплати податків і зборів є обов’язковою для надання. Згідно зі статтею 17 Закону «Про публічні закупівлі» переможець тендеру зобов’язаний надати довідку про відсутність податкової заборгованості протягом 5-ти днів з дня публікації повідомлення про намір укласти договір. Замовник же, дізнавшись про наявність в потенційного переможця заборгованості за обов’язковими платежами, може відмовити йому у підписанні контракту.

До весни 2017 року довідку можна було отримати лише у паперовому вигляді – кожного разу нову під кожен окремий тендер. При чому, Державна фіскальна служба надавала документ у відповідь на запит учасника протягом п’яти робочих днів.

З травня 2017 року в учасників публічних закупівель з’явилась можливість отримувати такі довідки у електронному вигляді.

Це працює так.

Учасник заходить в «Електронний кабінет платника», підписує заяву електронним цифровим підписом (ЕЦП), після чого безкоштовно отримує підписану ЕЦП довідку в електронному вигляді. Далі її можна завантажити в систему «Прозорро».

Проте, можливість отримати довідку з ДФС в електронному форматі наразі не закріплено на рівні законодавства. А отже можливі і трапляються випадки, коли учасники виграють аукціон, завантажують «автодовідку», але замовник не хоче або ж не може її прийняти.

Приклад 1:

Так сталось на закупівлі Навчально-виховним комплексом «Школа І ступеня – гімназія ім. Митрополита Андрея Шептицького м. Стрия» природного газу у травні-жовтні цього року.

За результатами аукціону найдешевшу пропозицію зробило ТОВ «Укртранссервіс-Груп» і замовник визнав фірму переможцем, проте конкуруюча компанія, ТОВ «Благогаз збут», оскаржила це рішення замовника в АМКУ.

Скаржник пояснив, що «Укртранссервіс-Груп», як переможець аукціону, подав автодовідку про відсутність заборгованості із сплати податків і зборів, проте у ній, за шаблоном, адресатом  виступає не замовник, а ДП «Прозорро».

Так, прописуючи вимогу щодо надання довідки з ДФС, замовник не передбачив можливості для учасників отримувати її в автоматичному режимі. Замовник як зазвичай зіслався на наказ МФУ від 03.09.2018 № 733, згідно з яким «Документ повинен бути не більше 10-денної давності відносно дати подання документа та містити конкретного адресата подання в особі Замовника».

Під час розгляду скарги Тендерною колегією АМКУ, сам замовник пояснював, що на момент оголошення закупівлі не знав про існування «автодовідок», тому прописав вимогу у звичний і використовуваний раніше спосіб.

Заслухавши доводи сторін, державні уповноважені задовольнили скаргу. Адже фактично виникла ситуація, коли учасник не виконав прописаної в ТД вимоги замовника, а саме – не надав оригінал або нотаріально завірену копію довідки про відсутність заборгованості за обов’язковими платежами, виданої відповідним органом ДФС.

Приклад 2:

Відділу освіти, молоді та спорту Золочівської селищної ради через плутанину з електронними та паперовими довідками з ДФС та вимогами до них також довелось відхилити дешевшу пропозицію та замовити послуги з надання доступу до мережі за ціну у більш ніж два рази вище.

У межах цієї процедури закупівлі кінцевий переможець торгів, ТОВ «Істек Україна» усунув конкурента, ПП «Перша телекомунікаційна компанія», та виграв контракт, оскарживши перемогу дешевшої пропозиції в АМКУ з посиланням на неподання учасником довідки з ДФС у передбаченому законом вигляді:

«Те, що в Prozorro з’явився новий функціонал, який інтегрується з реєстром ДФС в жодному разі не звільняє переможця від самостійного надання (завантаження) довідок. Інформація про новий функціонал є на сторінці Facebook в групі “Спільнота реформаторів системи публічних закупівель України”, однак на рівні законодавства дані нововведення ще не закріплено», – пояснив скаржник.

Насправді, «Перша телекомунікаційна компанія» завантажила і завірену копію і автодовідку. Просто автодовідка була завантажена у строк з розрахунку, що замовник її прийме до розгляду, а завірена копія – уже постфактум, коли стало зрозуміло, що автодовідка не задовольняє вимоги тендерної документації.

Юлія Костюк, «Наші гроші»