Прокуратура взялась за безплатну передачу оточенню Добкіна землі на 250 мільйонів
06.12.2019   //  

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами безоплатного відчуження обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Екопарк «Сосновий бор» майже 207 гектарів державних земель лісового фонду орієнтовною вартістю 250 млн грн.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр».

В жовтні 2012 року депутати Революційної сільради Вовчанського району Харківської області надали дозвіл «ЖБК «Екопарк «Сосновий бор» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність із земель житлової та громадської забудови для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови. Через два тижні депутати затвердили проект землеустрою, у власність «ЖБК «Екопарк «Сосновий бор» відійшла ділянка площею майже 207 га.

18 травня 2015 року виявилося, що згідно матеріалів лісовпорядкування, розроблених ДП «Харківська державна лісовпорядна експедиція», частина земель відноситься до земель лісового фонду ДП «Вовчанське лісове господарство».

Після чого кооператив звернувся до суду, щоб визнати частково недійсними планово-картографічні матеріали лісовпорядкування, які визнають цю ділянку землями лісового фонду, щоб узаконити рішення сесії сільради.

11 серпня 2015 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов кооперативу. Апеляцію державний лісгосп також програв.

Частину земель «Екопарк «Сосновий бор» продав.

На думку прокуратури, службові особи відділу Держгеокадастру у Вовчанському районі та Революційна сільрада Вовчанського району незаконно безоплатно передали у приватну землю. Адже відповідно до вимог чинного законодавства вказана земельна ділянка могла бути вилучена з постійного користування державного лісгоспу зі зміною цільового призначення лише за погодженням Кабінету Міністрів України.

Натомість, як вважає прокуратура, без відповідного погодження, в порушення вимог Земельного та Лісового кодексів України, цільове призначення цієї земельної ділянки лісогосподарського призначення було змінено на землі житлової та громадської забудови.

Засновниками «ЖБК «Екопарк «Сосновий бор» зараз є Ніна Буравльова, Владислав Мітрохін, Вікторія Алексанян, Олена Стеріна та Людмила Стеріна. Всі засновники з оточення колишнього нардепа та екс-голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна. Директором кооперативу є Юлія Горєлкіна. У 2012 році директором був Юрій Логвінов. На той час Логвінов також був керівником обласного КП «Фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі».

Власниками земельних ділянок, з тієї землі, що отримало «ЖБК «Екопарк «Сосновий бор», стали екс-прокурор АР Крим Василь Синчук, екс-мер Харкова Володимир Шумілкін, фірми, пов’язані з Арсеном Араковим та інші.