Свідок в суді розповів, як радник Насірова їздив до Онищенка обговорювати розстрочки по ренті
05.12.2019   //  

До екс-нардепа Олександра Онищенка обговорювати питання надання підконтрольним йому підприємствам ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Карпатнадраінвест» та ТОВ «Фірма «ХАС» розстрочень платежів з рентної плати приїжджав радник тодішнього керівника ДФС України Романа Насірова Олександр Костенко. Про це стало відомо під час допиту першого свідка у суді у «справі Насірова» 3 грудня.

«Один раз, коли спілкувався з Онищенком, він мені сказав, що до нього на переговори приїхав працівник ДФС Костенко, на переговори по відстроченню по ренті», – заявив в суді свідок Юрій Дубинський.

Зауважимо, що Олександр Костенко до обрання Насірова керівником ДФС був його помічником у Верховній Раді. На зустріч до Онищенка Костенко приїжджав в офіс на вул. Хрещатик, 27-Б. Там же знаходилася приймальня Онищенка як народного депутата. Зауважимо, що Насіров проживає у цьому ж будинку.

Свідок Дубинський розповів, що знає Онищенка ще з початку 1990-х рр, коли вони мали кілька спільних проектів. Потім практично не спілкувалися, аж до орієнтовно 2008-2009 рр, коли Онищенко виявив бажання викупити у Дубинського частку у компанії «Калина», що володіла мережею автозаправних станцій. Тоді Онищенко на переговори прийшов разом із Валерієм Постним, якого представив як свого молодшого партнера. Нагадаємо, що Постний також є одним із обвинувачених по т.зв. «газовій справі» НАБУ.

Надалі вони зустрілися вже у 2015 р, коли Онищенко попросив Дубинського проконсультувати його щодо питань, пов’язаних з мінімізацією податків. Йшлося про компанії «Надра Геоцентр», «Карпатнадраінвест» і «Фірму «ХАС», які за договорами про спільну діяльність з державним «Укргазвидобуванням» займалися видобутком газу.

«[Я] запитав його: навіщо? Він сказав, що у нього достатньо прибутковий бізнес і він хоче оптимізувати своє оподаткування. Плюс йому потрібна певна кількість готівки, яка за допомогою цієї оптимізації отримується. І коли ми з ним поговорили, що я йому у цьому питанні зможу допомогти, – це було за кілька зустрічей, – він представив мені свою працівницю, свою, як з’ясувалося, «праву руку» Олену Павленко (наразі – одна з обвинувачених у «газовій справі» НАБУ – ред.). Вона була його довіреною особою, у неї навіть кабінет знаходився у тому ж блоці, де і кабінет самого Онищенка. Яку у подальшому зістикував з людьми, які цим займалися, і далі вони цими процесами займалися», – розповів Дубинський.

За словами свідка, у 2015 році після підняття ренти на видобуток газу, Онищенко почав дії з отримання у Податковій розстрочок по сплаті ренти.

«Я його запитав: добре, припустимо, ти візьмеш відстрочку по ренті. А з чого ти будеш її погашати? Її ж погашати треба з грошового потоку, який іде. Він сказав: ну, я візьму відстрочення, а там вже буду дивитися, що з цим можна буде робити – або цей корабель випливе, або потоне», – розповів свідок.

На прохання прокурора САП уточнити значення виразу «корабель потоне», свідок сказав:

«Дивіться, для того, щоб відповісти на це питання чітко, треба розуміти особу пана Онищенка. Пан Онищенко дуже рідко щось формулює чітко».

Також у розмовах зі свідком у контексті питань із розстрочками по сплаті ренти Онищенко розповідав, що готовий банкрутити чи продавати свої компанії.

Адвокати Насірова спочатку заперечували проти допиту вказаного свідка. Вони вважають його допит – недопустим доказом. Жодного питання свідку вони не поставили.

Нагадаємо, екс-глава ДФС України Роман Насіров обвинувачується у зловживанні владою, а саме – ухваленні у 2015-2016 рр низки незаконних рішень про розстрочення платежів з рентної плати на суму 2,019 млрд грн за користування надрами для компаній, підконтрольних нардепу-втікачу Олександру Онищенку.