Комунальників Кличка та фірму консула підозрюють у заволодінні 5 мільйонів на реконструкції легкоатлетичного манежу за 200 мільйонів
05.12.2019   //  

Нацполіція вважає, що у 2018 р. службовці КП «Житлоінвестбуд-УКБ» у змові з СТ «Інбуд» організували схему по заволодінню близько 5 млн грн. бюджетних коштів, які передбачені бюджетом Києва та державним фондом регіонального розвитку на проведення робіт по завершенню реконструкції легкоатлетичного манежу школи вищої спортивної майстерності на просп. Тичини, 18 у Дніпровському районі Києва. Про це йдеться в ухвалі Дніпровський райсуду Києва від 27 листопада.

У травні минулого року «Житлоінвестбуд-УКБ» оголосило відкриті торги на закупівлю робіт по завершенню реконструкції легкоатлетичного манежу школи вищої спортивної майстерності (із збереженням функцій) на просп. Тичини очікуваною вартістю 215,49 млн грн.

У торгах приймали участь споживче товариство «Інбуд» та ТОВ «Будівельна компанія «ЗЗБК №1». При цьому, як вважають слідчі, фактично аукціону не відбувалося, оскільки первинна та остаточна ціна пропозицій учасників не змінювалася під час аукціону, що свідчить про наявність змови між замовником та учасниками торгів. Переможцем було визначено «Інбуд», з яким комунальники у червні 2018 р. уклали договір на 215,12 млн грн. Термін виконання робіт – грудень 2018 р.

В подальшому сторони уклали три додаткові угоди, згідно з якими було змінено порядок оплати та строки виконання робіт до травня 2019 р. Спочатку фінансування на 2018 рік склало 48 млн грн., а на 2019 – 13, 93 млн грн. Потім було визначено розмір авансу на придбання матеріалів в розмірі 14 млн грн. в рамках фінансування на 2018 рік. Сторони також домовилися, що у 2018 р. за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку фінансування збільшується на 15,50 млн грн.

Крім того, «Житлоінвестбуд-УКБ» та «Інбуд» уклали договір комісії від 02.03.2015, на підставі якого СТ «Інбуд» уповноважує «Житлоінвестбуд-УКБ» закупати матеріали для проведення будівельних робіт, та оплачує винагороду за виконання робіт за виконання договору комісії.

Як встановили слідчі, після надходження матеріалів та оприбуткування їх СТ «Інбуд», після включення матеріалів до актів виконаних робіт та довідки про вартість виконаних робіт та витрати, «Інбуд» подає ці документи замовнику для оплати за виконані будівельні роботи. У подальшому «Житлоінвестбуд-УКБ» перераховує кошти СТ «Інбуд», після чого споживче товариство оплачує вартість поставлених та комісійну винагороду КП «Житлоінвестбуд-УКБ».

Суд надав слідчим доступ до банківського рахунку СТ «Інбуд», відкритого в ПАТ «Альфа-банк».

Засновниками київського СТ «Інбуд» є Михайло Бобрик, Віктор Нотевський, Микола Палієнко та директор товариства Валентин Хоменко. Віктор Нотевський є почесним консулом Республіки Болгарія у Львові. Йому також належить ПМП «Інвестбуд».

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2018 рр. споживче товариство «Інбуд» виграло 5 тендерів на загальну суму 388,07 млн грн. Усі підряди «Інбуд» отримав від комунального підприємства з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ» Київської міськради.

«Житлоінвестбуд-УКБ» очолює Сергій Данилович.

Засновниками київського ТОВ  «Будівельна компанія «ЗЗБК №1» є Сергій Алексеєв та Василь Іванченко, директор Сергій Воробей.