АРМА анонсувала передачу UMH в управління і АМКУ відразу попередив про необхідність отримання дозволу на концентрацію
04.12.2019   //  

Активи групи компаній «Український медіа холдинг» Курченка швидше за все, віддадуть в управління. Про це в інтерв’ю 26 листопада повідомив Антон Янчук, нещодавно відсторонений від виконання повноважень голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

«З того, що відомо наразі…, умовні активи у складі УМХ придатні до комерційного використання, а отже пріоритетним шляхом управління попередньо вбачається їх передача в управління за договором, а не продаж. Якщо ці обставини підтвердяться та будуть оформлені відповідними рішеннями, незабаром варто очікувати широкий конкурс з пошуку управителя медіа активами» – сказав Янчук.

Водночас, 2 грудня року на сайті Антимонопольного Комітету України (АМКУ) з’явилося повідомлення «M&A: якщо АРМА передає активи». Комітет застеріг потенційних покупців та управителів АРМА «від можливих порушень конкуренційного законодавства».

«Отримання в управління чи набуття у власність суб’єктами господарювання активів чи корпоративних прав може підпадати під визначення концентрації і потребувати дозволу АМКУ у випадку перевищення порогових показників. Концентрація, яка потребує дозволу АМКУ, забороняється до надання дозволу на її здійснення. До надання такого дозволу учасники концентрації зобов’язані утримуватися від дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції та неможливості відновлення початкового стану», – зауважив АМКУ.

Майнові та корпоративні права групи «Український медіа холдінг» передані в управління АРМА Печерським райсудом Києва 9 вересня 2019 року в рамках провадження №12013220540000400 за клопотанням прокурора ГПУ Костянтина Кулика. У провадженні йдеться про створення екс-президентом Віктором Януковичем злочинної організації та вчинення групою осіб у її складі особливо тяжких злочинів проти держави. Одним із підозрюваних є власник групи СЄПЕК Сергій Курченко, по якому ГПУ у березні завершила досудове розслідування.

Щодо UMH Group, то цей актив, за даними слідства, група Сергія Курченка придбала 2013 року. Частину грошей, $246,1 млн, було сплачено «TriLado Enterprise Inc.» у період з 03.04.2013 по 20.09.2013 «за рахунок отриманих злочинним шляхом коштів, що надійшли з рахунків підприємств, підконтрольних злочинній організації». Іншу частину коштів на здійснення угоди в розмірі 160 млн доларів було одержано за рахунок кредиту, наданого «Укрексімбанком» для ТОВ «Ветек Медіа Інвест» (з терміном погашення до 27.10.2022). «На думку прокурора, зазначені фінансові операції, пов`язані із придбанням пакету акцій низки засобів масової інформації та погашенням кредиту у розмірі 160 млн доларів, наданого АТ «Укрексімбанк» для ТОВ «Ветек Медіа Інвест» за кредитним договором від 28.10.2013 № 151313К15, мають ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», – йдеться в судових матеріалах.