Корбан регулярно зустрічається з тендерними фаворитами мерії, куратором парковок та комунальниками під слідством
03.12.2019   //  

Геннадій Корбан, який значиться позаштатним радником мера Дніпра Бориса Філатова, регулярно проводить зустрічі з працівниками комунальних підприємств Дніпра, підрядниками, які виграють мільярди з міського бюджету Дніпра, та людиною, яка курує питання парковок у місті. Про це йдеться в другій частині матеріалу Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Серед візитерів офісу, журналісти Bihus.Info декілька разів фіксували автівку, яка зареєстрована на фірму ТОВ «Бромтерм», яка належить Володимиру Дубінському.

Володимир Дубінський та його брат Леонід – найскандальніші бізнесмени Дніпра, які контролюють десятки фірм. Вони регулярно перемагають на міських тендерах і отримують мільярди з міського бюджету.

Пов’язані з Дубінськими фірми неодноразово ставали фігурантами журналістських розслідувань. Мешканці будинків, які «ремонтували» ці фірми безліч разів повідомляли, що насправді в них нічого не ремонтували. За фактом діяльності їхніх фірм правоохоронці розслідують десятки кримінальних проваджень. Зокрема, фірми з орбіти братів Дубінських  фігурують у справах про завищення цін на ремонтні роботи, відмивання грошей через фірми з ознаками фіктивності, змову з посадовцями. Попри це компанії підконтрольні Дубінським продовжують вигравати тендери у міського Департаменту ЖКГ. За останні 4 роки фірми отримали на підрядах понад 2 мільярди гривень.

Корбан пояснює візити скандального бізнесмена своїм бажанням контролювати послуги, надані його компанією дніпрянам. Зокрема, за словами Корбана, з Дубінським він обговорює «сміттєву» тему.

Також за словами Корбана, він обговорює з Дубінськими ремонтування дворів багатоквартирних будинків у Дніпрі. Свою причетність до виграшів компаній з орбіти Дубінських на тендерах від Департаменту житлового господарства Корбан спростовує.

При цьому, журналістам вдалося зафіксувати приїзд автомобіля вже названого Департаменту ЖКГ до офісу Геннадія Корбана фактично одночасно з авто компанії Дубінського.

Окрім Володимира Дубінського, регулярно офіс Корбана відвідує і Герман Назаренко. За інформацією місцевих активістів саме він неофіційно «курує» питання парковок у Дніпрі. Останні належать місту і раніше обслуговувались комунальним підприємством «Міськавтопарк». Але у 2016 р. мерія вирішила передати їх в управління приватним компаніям. Тоді ж мер Дніпра Борис Філатов заявив, що має вже п’ять пропозицій він іноземних інвесторів з Естонії, Литви, Англії, Ізраїлю та Сербії.

Натомість, конкурс на всі парковки  виграла компанія «Паркт Сервіс Группе». Фірма зареєстрована за місяць до оголошення конкурсу і «прописана» за адресою КП «Міськавтопарк». Власником «Паркт Сервіс Группе» є кіпрська структура «Кефлірот Лімітед».

Нині «Паркт Сервіс Группе» отримує з одного паркувального місця від 10 до 15 грн. на годину. Бюджет міста з цієї суми отримує від 50 копійок до 2 грн. З бюджету ж оплачують і роботу інспекторів з паркування.

На момент передачі парковок в управління головою КП «Міськавтопарк» був Сергій Писаренко. Він має спільні фото з Назаренком. Останній є зятем екс-нардепа Юрія Берези. За словами місцевих активістів саме Назаренко пропонував їм грошову винагороду в обмін на припинення підняття теми парковок в медіа.

За час спостереження за офісом Корбана журналістам вдалося зафіксувати одразу декілька приїздів авто, яким користується Назаренко. Сам він візити до Корбана спочатку спростував. Але згодом перетелефонував сам і підтвердив, що до Корбана він приїжджає за консультаціями по бізнесу. При цьому Назаренко зізнався, що між двома телефонними розмовами з журналістами дзвонив Корбану.

Корбан також підтвердив, що з Германом Назаренком зустрічається якраз по темі парковок у Дніпрі. За словами Корбана Назаренко нібито і пропонував свого часу організувати ринок парковок, презентував онлайн-систему паркування та приводив інвесторів.

Окрім цього журналісти також зафіксували приїзд до офісу Геннадія Корбана автомобіля ще одного фігуранта низки кримінальних проваджень – комунального підприємства «Електротранспорт».

Одним з регулярних переможців тендерів, оголошених «Електротранспортом» є компанія «Дніпромонтаж». Остання доволі тісно пов’язана з Корбаном. Її ексвласником є Руслан Герасимов, який, разом з дружиною, значився бенефіціаром ряду інших підприємств, печатки яких правоохоронці  вилучили в офісі Геннадія Корбана під час обшуків у 2015 році.

Сам Геннадій Корбан не зміг пригадати, що до нього приїжджали працівники комунального підприємства і припустив, що вони могли бути присутніми на робочій нараді, яку чомусь в цьому ж офісі збирав керівник міського Департаменту транспорту.

Окрім вищезгаданих комунальних підприємств і підрядників, журналістам вдалося зафіксувати приїзд до офісу Геннадія Корбана очільника комунального підприємства «Міськсвітло», автівку  КП Дніпроводоканал» та КП «Управління по ремонту та експлуатації  автошляхів».