ОДА докинула члену виконкому Кернеса 170 мільйонів на онкоцентр за таємними цінами
02.12.2019   //  

Департамент капітального будівництва Харківської ОДА 28 листопада за результатами тендеру замовив ПрАТ «Трест Житлобуд-1» будівництво комплексу КНП «Обласний центр онкології» за 169,88 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у червні компанія виграла тендер Департаменту на будівництво першої черги онкоцентру по вулиці Лісопарківській, 4 у Харкові без відкритих цін за 650,72 млн грн.

За новою угодою, вона має збудувати другу чергу до кінця 2020 року. Зокрема змонтують медичне і технологічне устаткування лікувально-діагностичний корпус блока №2, а також влаштують системи, мережі, ліфти, автомобільні дороги, благоустрій та озеленення.

Таким чином, загальна вартість двох черг онкоцентру становить 820,60 млн грн.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Роботи на 22% ціни угоди виконає субпідрядник ПрАТ «Південспецатоменергомонтаж».

Гарантійний строк складає десять років. На заробітну плату піде 12,53 млн грн., тобто 7% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 3% – 4,52 млн грн.

Ціна угоди всього на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 171,45 млн грн.

«Трест Житлобуд-1» належить Олександру Харченку, колишньому депутату Харківської облради від Партії регіонів, а нині – члену виконкому Харківської міськради. Він також володіє вищезгаданим харківським субпідрядником «Південспецатоменергомонтаж».

Єдиним конкурентом було харківське ТОВ «Стальконструкція Лтд», котре, як і ТОВ «Стальконструкція 1», належить ТОВ «ХСУ № 127» Леоніда Костюкова, Сергія Волохова та Леоніда Музики. Раніше частками Волохова і Музики у фірмі «ХСУ № 127» володіли директор «Стальконструкції Лтд» Микола Мєлєнцов і почесний громадянин Харківщини Сергій Євель. Останній є почесним членом ГО «Харківський клуб «Генерал» зі згаданим Олександром Харченком. Ще раніше частку Євеля у фірмі мав Андрій Константинов.

На момент підписання першого договору Харківську ОДА очолювала Юлія Світлична, призначена тепер уже екс-президентом Петром Порошенком. А в листопаді президент Володимир Зеленський призначив на цю посаду Олексія Кучера, який до того пройшов у парламент від «Слуги народу» за округом №179 на Харківщині. Як пише «Харківський антикорупційний центр», до виборів Кучер був адвокатом, зокрема, захисником у справах щодо «кооперативної схеми Кернеса-Добкіна», «рюкзаків Авакова», судді Лазюка тощо.