Комунальний ритуальник збирав з конкурентів плату за в’їзд на кладовища та безповоротну фіндопомогу – АМКУ
30.11.2019   //  

Тимчасова адміністративна колегія АМКУ 25 листопада визнала порушенням конкурентного законодавства дії КП «Комбінат комунальних підприємств» Вінницької міськради щодо стягнення з учасників ринку ритуальних послуг плати за в’їзд на кладовища Вінниці та коштів безповоротної фінансової допомоги. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Розслідування проводило Вінницьке територіальне відділення АМКУ.

Антимонопольники встановили, що у 2016-2018 роках комунальне підприємство Вінницької міської ради «Комбінат комунальних підприємств» стягувало з учасників ринку ритуальних послуг плату за в’їзд катафального транспорту на кладовища Вінниці, а у 2019 році стягувало кошти безповоротної фінансової допомоги при оформленні кожного договору замовлення на поховання.

Заходи з утримання кладовищ Вінниці здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету. Сам же комунальний «Комбінат комунальних підприємств» виконує функції ритуальної служби та одночасно є учасником ринку ритуальних послуг.

Зважаючи на встановлені обставини, АМКУ визнав дії комунального підприємства порушенням у вигляді антиконкурентних дій адміністративно-господарського управління та контролю. Адже, фактично, підприємство встановило не передбачені законодавством обмеження самостійності підприємств, йдеться у повідомленні Комітету.

На припинення порушення у «Комбінату комунальних підприємств» – два місяці з дня отримання рішення Комітету.

Нагадаємо, у 2013 році Антимонопольний комітет проводив дослідження ринків ритуальних послуг, яке завершилось фіксацією чисельних проблем та порушень та наданням пропозицій щодо вжиття необхідних для покращення ситуації заходів.

У 2015 році Комітет уже в новому складі державних уповноважених відновив роботу по цьому напрямку. Ринок відійшов під відання та контроль на той момент державної уповноваженої Агії Загребельської, яка фіксувала незмінність ситуації на ринку по факту спливу двох років з моменту надання АМКУ згаданих пропозицій.

У співпраці з АМКУ в Мінрегіоні розробили проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення галузі поховання». У квітні 2019 року проект підтримав Комітет ВРУ з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, проте з припиненням повноважень ВРУ VIII скликання згаданий проект Закону вважається відкликаним.

Відзначимо, що проектом Закону, з-поміж іншого, було закладено:

  • Зміну порядку виходу ритуальних компаній на ринок (декларативний метод замість укладення договору з комунальною ритуальною службою);
  • Можливість функціонування похоронних домів;
  • Створення умов для впровадження та розвитку нових екологічних, економічно вигідніших видів поховання, таких як «біопоховання».