Поліція нарахувала, що Укртрансбезпека переплатила 60 Святашу мільйонів за пересувні ваги
29.11.2019   //  

Національна поліція підозрює посадовців Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) у змові з ТОВ «Радіал-Україна» при закупівлі мобільних пунктів контролю, що призвело до переплати за них 60,00 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду Києва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження 42019000000000284 від 06.02.2019р.

У січні 2017 року Укртрансбезпека отримала 3,74 млн євро технічної допомоги Європейського союзу для закупівель мобільних пунктів контролю. Березні наступного року служба оголосила відповідний тендер на закупівлю 78 пунктів з очікуваною вартістю 117 млн грн.

Слідство встановило, що ТОВ «Автомобільна компанія «Укравтоторг» купило в Угорщині 78 автомобілів марки OPEL Movano, які були імпортовані в Україну на загальну 42,05 млн грн. В ухвалі вказано, що фактично автомобілі були імпортовані по ціні 539 тис грн./шт. В Україні ці мікроавтобуси були продані ТОВ «Нові Авто» за 54,72 млн грн.

Новий власник транспорту замовив у ТОВ «Виробниче об`єднання «Авто-холдінг»  послуги із переобладнання автомобілів на загальну суму 13,08 млн грн.

Після цього «Нові Авто» продало переобладнанні 78 мікроавтобусів «Радіал-Україна» за 107,64 млн грн. При цьому, за даними слідства, у фірми-продавця була відсутня будь-яка документація щодо придбання та імпорту автомобілів.

В червні 2017 року Укртрансбезпека провела тендер з закупівлі мобільних пунктів контролю, переможцем якого стало «Радіал-Україна». Сума угоди склала 109, 19 млн грн.

Слідство вважає, що пунти були закуплені по завищеним цінам, переплата склала 60,00 млн грн. При цьому. Посадовці Укртрансбезпеки перебували у змові з «Радіал-Україна».

В суді поліція просила доступ з правом вилучення до банківських рахунків та документів приватних фігурантів справи, суд дозволив доступ без вилучення документів з банківською таємницею.

Це перше звернення правоохоронців до суду в рамках цієї кримінальної справи.

В квітні 2016 року Укртрансбезпеку очолив Михайло Ноняк, який був помічником спікера парламенту попереднього скликання Андрія Парубія («Народний фронт»). В липні цього року Ноняк був відсторонений від посади, хоча в держреєстрі саме він вказаний очільником служби.  В жовтні уряд оголосив конкурс на нового керівника.

«Радіал-Україна» з грудня 2018 року знаходиться в стані припинення. Засновником фірми є ТДВ «Гармонія», власницею якої з кінця серпня 2019 року вказана Любов Яструбінська з окупованої Амвросіївки Донецької області.  Раніше «Гармонія» була прописана в Києві по пров. Балтійському, 20 разом із ТОВ «Група компаній «АІС». Останнє пов’язане з екс-нардепом Дмитром Святашем (Партія регіонів та «Відродження») та екс-нардепом від Партії регіонів Василем Поляковим.

Власниками фірми-імпортера мікроавтобусів – ТОВ «Автомобільна компанія «Укравтоторг», є мати екс-нардепа Лариса Святаш та через ТОВ «Неон Сіті Груп» Ірина Полякова- сестра Василя Полякова.

Бенефіціаром «Виробниче об`єднання «Авто-холдінг» є Олег Шаблатович, раніше власником фірми була Лариса Святаш.

«Нові Авто» записане на Валерія Черненка з окупованого Донецька. Перша назва фірми – ТОВ «АІС – Святошино».