ДБР розслідує поставку армії неякісних кожухів бізнесменом, який «засвітився» на плівках з кабінету Труби
28.11.2019   //  

Державне бюро розслідувань веде справу про використання посадовцями Міністерства оборони України службового становища з метою отримання неправомірної вигоди для юридичної особи при проведенні державних закупівель кожухів, що завдало тяжкі наслідки. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 10 жовтня.

Справу відкрили у липні цього року. Встановлено, що 11 березня 2019 року було проведено переговорну процедуру щодо закупівлі кожуха звичайного (пальто хутряне, вид 1), де було подано 4 пропозиції, а саме: ТОВ «Спільне українсько-польське підприємство «Арлен-Україна», ТОВ «Фабрика текстиля Міратекс», ТОВ «Олтекс» і ТОВ «Монітор».

У підсумку виграла пропозиція харківського ТОВ «Монітор», з яким Міноборони в особі директора Департаменту держзакупівель Володимира Гулєвича уклали договір на поставку 3000 кожухів по 9394 грн за штуку на загальну суму 28,18 млн грн.

Як зазначається в ухвалі, однією зі складових перемоги «Монітору» став висновок, виданий Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ про нібито відповідність кожуха технічним вимогам.

Водночас в «Арлен-Україна» заявили, що направляли в Міноборони запити і отримали відповіді про те, що Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ контрольний висновок компанії «Монітор» на виготовлення кожуха не затверджувало, а сама тканина виготовлена із матеріалів з погіршеними властивостями, ніж зазначено у технічних характеристиках.

Відтак, вказується в ухвалі, на сьогодні із цих даних вбачається, що посадовці Міноборони умисно допустили до тендерних процедур ТОВ «Монітор», визнали його переможцем із закупівлі кожуха виготовленого із матеріалів низької якості по значно завищеній ціні з метою наживи.

В ухвалі відзначається, що ще до проведення закупівлі ТОВ «СП «Арлен-Україна» на замовлення Міноборони, Генерального штабу ЗСУ, Тилу Збройних сил України, Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ щодо потреб нових видів тканини та пошиття з них верхнього одягу для військовослужбовців, виходячи із проведених зустрічей та побажань представників ЗСУ, на першому етапі розробили та впровадили на своєму виробництві технології, які використовують виробники тканини в Німеччині та США, а саме: поєднання двох видів тканин (ламінат + мембрана) для пошиття взірців кожуха звичайного (пальто хутряне, вид 1). Слід зауважити, що поєднання двох видів тканин забезпечує водонепроникність, а також повітропроникність із внутрішньої сторони назовні.

Паралельно було здійснено розробку, затвердження технічного опису, пошиття та погодження зразка – еталону кожуха звичайного (пальто хутряне, вид 1) із вищезгаданої тканини.

10 жовтня слідчий суддя надала слідчим доступ та дозволила вилучити у Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ зразок кожуха, наданого «Монітором», копію протоколів випробувань, висновку ДСЕЕ, гарантійного листа до предмету закупівлі.

Нагадаємо, нещодавно Telegram-канал «Трубу прорвало» опублікував низку аудіозаписів, зроблених у кабінеті директора ДБР Романа Труби. Серед них є розмова із власником ТОВ «Монітор» Михайлом Немировським від 19 липня цього року. Йшлося про ще одне кримінальне провадження, яке розслідує ДБР, а саме – стосовно двох закупівель спальних мішків на 67,42 млн грн, переможцем яких став «Монітор». За даними слідства, компанія поставила спальники, що не відповідають техопису, за завищеними цінами.

Як відомо, ДБР також розслідує епізод про закупівлю бронежилетів, які не відповідають техумовам і прострілюються. У липні слідство оприлюднило аудіозапис розмов за участі військових посадовців про постачання бракованих бронежилетів

5 листопада ДБР оголосило п’ятьом чиновникам Міноборони підозри в закупівлі неякісних бронежилетів. Підозри отримали – начальник Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Олександрович Марченко, його заступниця Ольга Юріївна Капінус, перший заступник начальника Головного управління розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Сергій Віталійович Почтаренко, а також два начальники підрозділу – Василь Саковець і Михайло Каморянський.

Директором ТОВ «Спільне українсько-польське підприємство «Арлен-Україна» є Андрій Капінус.