«Леся, що ти робиш, це не твій лот, твій слєдующий»: суд скасував штраф за змову для торговця деревиною
25.11.2019   //  

Господарський суд Хмельницької області задовольнив позов підприємця В’ячеслава Полятевича проти Хмельницького територіального відділення АМКУ про визнання недійсним рішення регулятора в частині накладення на підприємця штрафу за змову на аукціоні з придбання деревини державних підприємств Хмельницького лісового господарства.

Про це свідчить рішення суду від 11 листопада.

Суд не отримав належних та допустимих доказів, які в підтверджували попередню домовленість безпосередньо підприємця В’ячеслава Полятевича з іншими учасниками спірного аукціону щодо придбання у грудні 2017 року деревини на товарній біржі «Подільська».

Зокрема, суд нагадав, що покладене в основу рішення Відділення стенографічне розшифрування аудіозапису розмов між учасниками аукціону, яке засвідчило про змову, не містить інформації про особу, відповідальну за його складання. Також залишається невідомим, коли саме було складене розшифрування аудіозапису – до проведення аукціону чи за його наслідками. При цьому, немає будь-яких доказів щодо участі саме Полятевича у записаній зустрічі.

«Сторони не заперечують, що Полятевич не брав участі у відповідній зустрічі, а отже врахування АМКУ стенограми при прийнятті рішення в частині, що стосується цього підприємця, – є безпідставним», – пояснив суд.

Щодо відеозапису проведення аукціону, де зафіксовані вигуки та репліки учасників на підтвердження факту змови, то, відзначив суд, їх також не можна брати до уваги, адже конкретно Полятевич нічого не вигукував.

Таким чином, суд не знайшов чим підкріпити закид антимонопольників у сторону Полятевича, що підприємець придбав на спірному аукціоні три раніше узгоджені з іншими учасниками лоти.

Нагадаємо, 26 червня Хмельницьке ОТВ АМКУ  оштрафувало вісьмох підприємців та три юрособи  на 344,64 тис. грн за розіграш аукціону товарної біржі «Подільська» по реалізації необробленої деревини у грудні 2017 року.

Продавцями загалом 758 лотів деревини з поставкою у І кварталі 2018 року виступили державні підприємства Хмельницького обласного управління лісового господарства.

Як повідомляли «Наші гроші» з посиланням на рішення Відділення, спірний аукціон був проведений у трьох торгових сесіях, а його учасниками стали загалом 163 суб’єкти господарювання. Увагу хмельницьких антимонопольників у зв’язку зі зверненням СБУ у Хмельницькій області привернули 11 учасників.

Згідно з матеріалами, наданими СБУ, напередодні аукціону у ресторані «Столичний» вони узгодили між собою, хто які лоти купуватиме. Загалом змовники спланували скупити 49 лотів. Оскільки все пішло за планом, стільки і вдалось отримати. Загальна вартість придбаних аукціонів склала 93,58 млн грн, а сам аукціон супроводжувався такими репліками:

«Леся, що ти робиш, це не твій лот, твій слєдующий»

«Що ви робите, тож поділились більш-менш»

«Йому виділили одного лота»

«Скільки тобі записано, стільки й бери»

«Це мій лот»