«Прокладки» не скинули ні копійки зі 165 мільйонів на запчастини для «Укрзалізниці»
23.11.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 15 листопада за результатами тендерів уклала 52 договори про поставку запасних частин до пасажирських вагонів на загальну суму 165,42 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Кошти майже порівну поділилися між двома постачальниками. ТОВ «Київінвесттрейд» отримало замовлень на 90,50 млн грн., а ТОВ «Експотехноторг» – на 74,92 млн грн.

Купують комплекти меблів купе, дверей, стін, стель, огороджень, елементів коридору і туалетів. Виробником вказане харківське ТОВ «НВО «А.Т.О.Р.» Володимира Морозова.

Як повідомляє «Zалізниця без корупції», повний комплект полиць і внутрішнього оздоблення купе для одного вагону обійдеться залізниці в 3,22 млн грн. За даними видання, за ці кошти можна купити трикімнатну квартиру в Києві з ремонтом.

Усі договори мають вартість у 3,12-3,28 млн грн. Таке дроблення закупівлі сумарною вартістю більше 133 тисяч євро дозволило залізничниками провести звичайні відкриті торги замість відкритих торгів із публікацією англійською мовою і прекваліфікацією.

На всіх тендерах по два конкуренти пропонували нижчі ціни. Однак замовник відхилив їх і обрав переможцями найдорожчі «Київінвесттрейд» і «Експотехноторг», які не скинули жодної копійки від очікуваної вартості закупівлі. Тому формальна економія є нульовою.

ДНВП «Об’єднання Комунар» Держкосмосу не відповідало низці технічних вимог, не подало документи про пожежну небезпеку протипожежних конструкцій з облицюванням пластиком, не вказало дату затвердження тендерної документації в банківській гарантії і сказало, що використовуватиме російську фанеру, яка з 2015 року заборонена до ввозу в Україну. Держпідприємство скаржилось в АМКУ, що документи «Київінвесттрейду» і «Експотехноторгу» містять недоліки, але відкликало скарги після «зміни обставин».

ТОВ «Компанія АМБ» та ТОВ «Трейд Текнолоджі Груп» не надали банківські гарантії та документи платника податків і не підтвердили досвід виконання аналогічних договорів.

Створений у 2017 році столичний «Київінвесттрейд» (стара назва «Невіль») належить Яні Такуновій з Одеси. За даними системи «YouControl», раніше засновником був киянин Андрій Олексієнко, до того – прописаний в окупованому Донецьку Олександр Такунов, а перед ним – маріуполець Євген Ковальов та Інна Шимова із Запорізької області.

Київський «Експотехноторг» (стара назва «Фул Хауз») зареєстровано в 2018 році на Ніку Хітрову з Донецька. Нині засновницею значиться Альона Овсієнко з Києва, прописана в одній квартирі з Віталієм Осадчим, який володіє низкою фірм із Кирилом Закусилом.

Обидва постачальники отримували підряди лише в системи залізниці. Усього з 2018 року «Київінвесттрейд» натендерив 119,85 млн грн., а «Експотехноторг» – 102,40 млн грн.