АМКУ покарав «Кіровоградобленерго» за вставлені палки у колеса домогосподарств-виробників «зеленої» енергії
22.11.2019   //  

Кіровоградське територіальне відділення АМКУ наклало 68 тис. грн штрафу на ПАТ «Кіровоградобленерго» за зловживання монопольним становищем протягом 2018-жовтня 2019 років. Про це свідчить рішення Відділення від 14 листопада.

Кіровоградське відділення АМКУ встановило, що протягом останніх двох років ПАТ «Кіровоградобленерго» неправомірно відмовляло громадянам в улаштуванні вузлів обліку електричної енергії, а також не надавало можливості укласти договори купівлі-продажу електроенергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання належними їм генеруючими установками.

Підставою для відмови з боку «Кіровоградобленерго» служила нібито відсутність у заявників сертифікатів на введення генеруючих установок в експлуатацію.

У відповідь заявники посилались на Порядок продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками приватних домогосподарств, що був затверджений постановою НКРЕКП від 27 лютого 2014 року. У Порядку не передбачено подання жодного документа, який підтвердив би готовність генеруючої установки до експлуатації, а отже вимога обленерго щодо надання такого документа – була незаконною.

Антимонопольники скерували «Кіровоградобленерго» ряд інформаційних запитів, аби розібратись в ситуації. У компанії, зокрема, висловили переконання, що згаданий Порядок не приведений у відповідність до норм Закону «Про альтернативні джерела енергії», а отже для влаштування вузла обліку електричної енергії заявники зобов’язані подавати документ про введення в експлуатацію генеруючої установки.

Спеціалісти відділення не визнали позицію обленерго правомірною, зазначивши, що згідно зі згаданим Порядком та роз’ясненнями НКРЕКП, генеруюча установка у приватному домогосподарстві вважається введеною в експлуатацію з дати подання заяви-повідомлення, оскільки отримання від ДАБІ документу про готовність генеруючої установки до експлуатації – не передбачено

Дії ПАТ «Кіровоградобленерго» регулятор кваліфікував як зловживання монопольним становищем, через яке заявники понесли матеріальних збитків у формі упущеної вигоди через неможливість продавати електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії за «зеленим» тарифом. За вказане порушення конкурентного права підприємство отримало 68 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, з 2018 року керівником Кіровоградського ОТВ АМКУ є Лариса Гречана.
«Наші гроші» повідомляли, що Гречана була головним бухгалтером у ТОВ «Дніпрорегіонгаз», яке належить ПАТ «Дніпропетровськгаз» Дмитра Фірташа.