Для ЖК Волоха і Микитася комісія Київради поновила оренду ділянки, яку передавали без права капітальної забудови
21.11.2019   //  

Постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування проголосувала за поновлення ПАТ «Будівельний світ» оренди ділянки по вул. Звіринецькій, 72. За відповідне рішення на засіданні 19 листопада проголосували 13 депутатів, включно із головою комісії Олександром Міщенком.

«Будівельний світ» подав заяву на поновлення оренди ще у серпні цього року. Однак, Департамент земельних ресурсів, пропустивши строки на винесення цього питання на розгляд сесії Київради, лише в листопаді передав його на земкомісію, яка одразу ж його розглянула.

Таким чином, поновлення відбулося без рішення Київради. Департамент земельних ресурсів порушив встановлений порядок розгляду і подав проект поновлення оренди рівно через місяць після закінчення строку оренди, щоб поновлення відбулося саме через земельну комісію. Тепер Департаменту земельних ресурсів залишається підготувати додаткову угоду про поновлення договору оренди з «Будівельним світом».

Оренда ділянки площею 0,13 га по вул. Звіринецькій, 72 поновлюється на 10 років для будівництва та експлуатації багатоповерхового житлового комплексу з підземним паркінгом.

Як зазначено у пояснювальній записці до проекту висновку комісії, відповідно до акту обстеження ділянки від 4 жовтня на ній ведеться будівництво ЖК «Едельвейс».

ЖК Едельвейс навесні 2019 року

Нагадаємо, ЖК «Едельвейс» будується на п’яти ділянках (загальна площа – 0,95 га), дві з яких отримав в оренду «Будівельний світ» наприкінці 1990-х рр: 0,20 га – на 49 років і 0,13 га – на 10 років без права капітальної забудови.

У 2009 році Київрада поновила договір оренди ділянки 0,13 га на 10 років, змінивши при цьому її призначення – на «будівництво житлового комплексу».

Однак, як свідчать містобудівні умови та обмеження на забудову території по вул. Звіринецька, 72, вказані 0,13 га при поновленні оренди залишилися з тим же статусом – без права на капітальну забудову. Саме по цій ділянці поновила оренду комісія Київради.

Більше того, ці МУО свідчать про те, що вони видані з порушення, адже будівництво ЖК «Едельвейс» не відповідає Генплану Києва. Згідно з Генпланом – це ділянки садибної та середньоповерхової житлової забудови, а не багатоповерхової. Чиновники у вже виданих МУО рекомендували замовнику будівництва взяти участь у зміні Генплану під цю забудову.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво ЖК «Едельвейс» на вул. Звіринецькій, 72 у серпні 2013 року отримали ТОВ «Укрбуд девелопмент» (замовник), ПАТ «Будівельний світ» та ТОВ «Група проектного фінансування» (землекористувачі чотирьох ділянок).

У ТОВ «Група проектного фінансування» у користуванні найбільша ділянка – 0,54 га. Фірма отримала її в оренду у 2006 році через суд, а у подальшому у 2013 році аналогічним чином поновила договір оренди. Зауважимо, що ділянка «Групі проектного фінансування» передавалася для будівництва багатоповерхового офісного будинку.

У свою чергу «Укрбуд девелопмент» з 2016 року орендує 0,09 га для обслуговування нежитлової будівлі. Втім, з фото будівництва випливає, що на цій ділянці також проводиться забудова ЖК «Едельвейс».

Засновником ТОВ «Група проектного фінансування» є блогер та бізнесмен Карл Волох. До 1 листопада цього року він був радником Київського міського голови Віталія Кличка з питань запобігання та виявлення корупції.

Власником ПАТ «Будівельний світ» є Ельдар Талишинський, громадянин Росії, який проживає в Ізраїлі.

У вересні цього року екс-нардеп Максим Микитась заявив про продаж своєї компанії «Укрбуд девелопмент». Нинішніми засновниками ТОВ «Укрбуд девелопмент» значаться Євген Дікін та Василь Польовий, а керівником залишається Олег Майборода.

У січні 2017 року Микитась розповів журналу «Forbes» про розвиток своєї корпорації. Зокрема, що практично у всіх проектах «Укрбуд» виступає як співінвестор: компанія пропонує 10-15% квартир власнику земельної ділянки. Таким чином, вони стали партнерами з Талишинським і Волохом по забудові на вул. Звіринецькій, 72.

Як відомо, у жовтні цього року НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру у заволодінні майном Національної гвардії на 81 млн грн. Йому був обраний запобіжний захід тримання під вартою, але він вніс 80 млн грн застави.