АМКУ оштрафував засвічених «Нашими грішми» тендерних змовників, які «спалились» прямо у відповіді на запит регулятора
21.11.2019   //  

Луганське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Дельта-Форест» та підприємця Ігоря Скрипника на 136 тис. грн за спотворення результатів минулорічного тендеру комунальної установи «Луганський обласний фізкультурний центр “Олімп”». Про це свідчить рішення Відділення від 11 листопада.

Предметом проведеної весною минулого року закупівлі були 224 тони дерев’яних паливних брикетів. Замовлення вартістю 529 тис. грн отримав підприємець Ігор Скрипник, який, як встановили антимонопольники, розіграв тендер із ТОВ «Дельта-Форест» – єдиним конкурентом на торгах.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», Скрипник виступав представником цієї фірми на тендері КП «Креміннатеплокомуненерго» у січні 2018 року.

Луганське відділення АМКУ почало досліджувати закупівлю майже одразу по її завершенню. Уже в червні минулого року антимонопольники скерували учасникам спірного тендеру перші вимоги на отримання інформації.

Цікаво, що відповідаючи на запит АМКУ, ТОВ «Дельта-Форест» скерував регулятору відповідь у двох форматах – електронному та паперовому. У тексті листа, що прийшов Відділенню на електронну скриньку, в одному з пунктів було написано:

«Скрипник не подавал бухгалтерских документов на свой ответ АК. Как бы нам тоже не давать их, что бы информация совпадала» (мовою оригіналу).

У відповіді, що прийшла через «Нову пошту», зазначили спеціалісти Відділення, наведені речення були прибрані.

Додатково вдалось з’ясувати, що для участі у торгах учасники зайшли на один і той же майданчик з різницею у часі – 32 хвилини. Також спеціалісти Відділення проаналізували цінові пропозиції підприємця та компанії, зауваживши, що:

«Замовник вже раніше двічі оголошував торги на цей самий предмет закупівлі. Перші торги були відмінені, другі не відбулися, але у модулі «Аукціон» можливо бачити цінову пропозицію обох учасників. Це дає перевагу будь-якому з учасників, тому що з’являється можливість встановлення нової ціни, більш вигідної ніж у конкурентна, але цього жоден з учасників не зробив».

Крім того відповідачі підтвердили наявність господарських відносин між собою, а завдяки отриманій роздруківці дзвінків між контактними номерами Скрипника та «Дельта-Форест» стало відомо, що учасники постійно обмінюються інформацією у телефонному режимі.

Зважаючи на ці та інші докази у справі, Луганське відділення АМКУ кваліфікувало дії відповідачів як антиконкурентні узгоджені. Кожен з них отримав по 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.

Нагадаємо, з липня 2018 року Луганське ОТВ АМКУ очолює Костянтин Мєшков. До призначення Мєшков обіймав посаду заступника директора Департаменту – начальника управління міжнародної технічної допомоги, європейської інтеграції та інвестиційної діяльності у Луганській облдержадміністрації.

На позачергових виборах народних депутатів у 2014 році Мєшков балотувався до Верховної ради як член партії «Батьківщина», а у минулому скликанні ВРУ був помічником народного депутата Андрія Іванчука (на той час – «Народний фронт», нині позафракційний), який у Раді опікувався питаннями Антимонопольного комітету.